A ZENE „KIRÁLYAI” ÓBUDÁN

Két nap, két koncert. Az egyik a Fő-téren ingyenesen, jórészt idősebb korosztállyal megtöltve az összes széket, a másik az kastély udvarában, belépős formációjában inkább a középkorosztály szívét megdobogtatva.

Az biztos, hogy az óbudai nyár programjai zenei téren léptek egy nagyot a lépcsőn felfelé. Egyre több a zenei mércével mérhető nemzetközi produkció, amely tágítja ízlésvilágunkat más népek világa felé.

Dino Saluzzi nyolcvanegy évesen is az argentin tangó legmarkánsabb képviselője. Hangszere, a bandoneon, amely leginkább a harmonikához hasonlítható. Melegséget, intimitást sugároz. Szinte hihetetlen, de a második világháború előtt készült és kalandos utat tett meg, míg eljutott abba az észak-argentin faluba, ahol mai használója megismerte.

Magyarországon másodszor jártak, elhozva azt a különleges zenei világot, amit a Saluzzi-család tagjaiból alakult kvintett művel, de most kaptak egy olyan „támaszt” amely a Óbudai Danubia Zenekar csodás zenészei színesítettek pompás estévé. A színpad egyetlen nap alatt átköltözött a Fő-térről a kastély udvarra, ahol olyan sztár fellépőt vártak, mint Matt Bianco. Szinte hihetetlen, de Mark Reilly immár harmincnégy éve áll a titkos ügynökről elnevezett együttes élén.

Annyi személyes élményt mindenképpen meg kell említenem, hogy bár a tíz magyarországi fellépéséből, ez idáig még egyet sem tudtam megnézni, de pár éve még diszkósként működve, el sem tudtam volna képzelni egyetlen éjszakát sem egy Matt Bianco zene nélkül.

Mostani zenekara, a New Cool Collective indította az estét, megadva az alaphangot, ahhoz a hitetlen magas színvonalhoz, amely hazai színpadon csak ritkán hallható. Soul, funky, jazz, pop és latin zene keveredett szinte minden számban.

Ennyire precíz zenészeket, minden különösebb külsőséges attrakció nélkül elképzelni sem tudtam ez idáig. Közelről figyeltem az arcokat és azt láttam, hogy akkor is élvezik egymás muzsikáját, amikor nem volt szerepük az adott dalban.

A „főnök”, pedig nyakkendőben, öltönyében varázsolt, mint minden koncerten, ahol a márka név Matt Bianco. Erre lehet azt mondani, egyik leghíresebb számával, hogy: „Yeh, Yeh”. Az élmény felejthetetlen volt. Köszi, Óbuda!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s