A Seuso kincsek

374-ben Gorsiumból futár érkezett Seuso úr villagazdaságába. – Uram meneküljetek a szarmaták áttörtek, nem tudjuk feltartóztatni őket. Seuso úr azonnal kiadta a parancsot, hogy az útra készüljenek fel. – Az étkészletet tegyétek abba a nagy rézüstbe és ott ássátok el.  Valahogy így történhetett….

1600 évvel később illegális kincskeresők találták meg a 65 kilós ezüstkincset. Aki megtalálta megölték a kincs pedig Bécsen, libanoni, – majd horvát régiségkereskedőkön át New Yorkba majd Angliába került Lord Nordhamptonhoz. A lord túladott volna a kincseken, de a kincsek papírjai hamisak voltak.

A magyar állam New Yorkban megindította a pert a kincsek visszaszerzésére. Sok perdöntő bizonyítékunk volt, többek között egy cigányasszony, akit a magyarok kiutaztattak a New Yorki bíróságra.  – Látta maga ezt a tálat? – kérdezte a bírónő a népviseletes cigányasszonyt. – Hogyne láttam volna hiszen én adtam el az Ecseri piacon. – Mennyiért adta el? – 200 000 forintér. És tudja mennyit ér – kérdezte a bírónő. – Tudom, legalább kétmilliót! – Kétszáz milliót!- mondta a bírónő. A népviseletes magyar cigányasszony ott ájult el a New Yorki bíróságon, orvost kellett hozzá hívni.   A bírónőt azonban ez sem hatotta meg a pert elveszítettük. A sok millió dolláros perköltséget is nekünk kellet kifizetni.   A kincsek viszont ilyen háttérrel eladhatatlanná váltak. A magyar állam továbbra sem mondott le a kincsekről. 2014-ben 8 darab őrzési jogát szereztük meg 15 millió euróért, idén pedig ujjbab 7 darabot ugyancsak 15 millió euróért.    A családi kincs hazaért – mondta a magyar miniszterelnök.

Kevésé ismert tény, hogy Kőszárhegyen 1878-ban egy szilvafa kivágásakor előkerült a földből egy négylábú összecsukható tálcatartó állvány, melyet romai korinak minősítettek és a Nemzeti Múzeumba állították ki, ma is ott látható.  Ma már tudjuk, hogy ez a kincs előkerült első darabja, de akkor még semmit nem tudtunk Seusoról. A többit ennek közelében találták meg egy évszázaddal később.

Irdatlan összegbe került, de nálunk van. Miért olyan fontos ez nekünk – kérdezik gyakran tőlem. Mi sajnos zűrös történelmünk során átjáró ország voltunk. Aki erre járt mindig elvitt valamit.   Zrínyiek kincse, Rákócziak kincse, Nagyszentmiklósi aranykincs a sógoroknál van.  Ez a kincs nálunk van, legyünk büszkék rá, hirdesse hazánk dicsőségét.

A Seuso kincsek őszig délutánonként 12-18 óráig a parlamentben ingyenesen látogathatók.       

Kép és szöveg: Bárdos Tamás

There are 2 comments

  1. Szendrei Tibor

    Még egy gondolat: Valóságban az Olaszok (régi nevükön a Rómaiak) az érintettek.
    Amerikában miért nem a Seuso Úr rokonai pereskedtek? Magyarországon megtalálták, ezért járna nekünk a megtalálói díj amiért mi pereskedhettünk volna

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s