PETTYES 50!

Az ember életében midig a kerek évfordulók a legemlékezetesebbek. Az első tíznél még a torta, az üdítő dominál, aztán húsz a csajokról és a bulizásról szól. Harminc már a választott munka és a család körül forog. Negyvennél leginkább az jut eszünkbe, hogy irgalmatlanul szalad az idő és a csúcs az ötven, az összegzés, visszatekintés időszaka.

Sipos Peti egy hatalmas bulival ünnepelte a fél évszázados jubileumot. A koncertről kicsit később írok, mert ide kívánkozik ismeretségünk egy-egy mozzanata. Számomra az Irigy Hónaljmirigy megjelenése volt az első ilyen élmény. Már a nevük hallatán felkaptam a fejem, s amikor „Sztárbarangoló” műsorom kapcsán, ha jól emlékszem Gyulán, két egész napot töltöttem együtt a srácokkal megpecsételődött elkötelezettségem a fiúk iránt.

Peti volt a vezér, aki fehér köpenyben kolbásszal csinált riportot a pulykafeldolgozóban, majd zsákban futást szervezett a srácoknak a vetőmag termelő üzemben. A csúcs azért az volt, amikor az építőipari szponzor kérésére a teljes zenekar ellátogatott egy építkezésre. Az „őrült brigád” vakolt, homokozott, talicskázott, vadul lapátolt igazi Mirigyes módra. Természetesen ezek a pillanatok filmre is kerültek.

Gyulai kiruccanásunkat követte még két ilyen alkalom, az előzőkben leírtakhoz hasonló élményhegyekkel. Azon szerencsések közé tartozom, akik ott lehettek az első nagy durranáson a sportcsarnokban, ahol bizony a dugig telt ház láttán kicsordultak a könnycseppek a srácok szeméből. A zenekarral kapcsolatos élményekből annyi van mára, hogy abból akár regényt is lehetne írni.

Pár éve hallottam először Kálmán Gyuritól, hogy figyeljek, mert a „boszorkánykonyhában” készül valami. Jött a Triász. Két „torok” és egy billentyű. A siker elkerülhetetlen volt. Elfelejtett dalok kerültek ismét reflektorfénybe.

Amit, aztán legjobban vártam, az a Zártosztály koncert volt, mert magam ős Edda rajongónak vallottam. A fergeteges szó nem elég hatásos annak kifejezésére, ami alig egy hónapja a Barba Negra Track színpadán történt. A régi tagok és Sipos Peti. Egyszerűen őrültek a szó legnemesebb értelmében. Peti repkedett a színpadon és úgy hozta az ikonikus dalokat, hogy átélhettem ismét fiatalságom legkedvesebb pillanatait.

Eljött a csütörtök este és bebizonyosodott, hogy bár hétköznap nehéz megtölteni egy nagyobb teret koncertekkel, ami fontos az emberek számára, az előtt nincs akadály. A gyülekezésnél lehetett tudni, hogy az ötvenedik, emlékezetes marad minden jelenlévő számara. Készült ezernyi selfie és forogtak a kamerák, riportalanyokat szólaltatva meg a várakozás alatt.

Az izzítást a Zártosztály formáció kezdte, rögtön az egekbe repítve a hangulatot. Utánuk jött az az alkukat, ahol Pettyes a dobok mögé került, merthogy az első zenekari formációban még dobosként debütált. Saját bevallása szerint is, rengeteget kellett gyakorolnia, hogy jöjjön az a tempó. Ezek után a színpadon, bár a TRIÁSZ következett, de jöttek olyan zenészek vendégként, akik barátok.

A „kártyák” alaposan meg lettek keverve a dalokban. Maróthy Zoltán, Závodi Gábor, Szolnoki Peti, Körmedi Vilmos és a visszatérő Ambrus Zoli kaptak akkora tapsokat, amekkora ritkán jut a fellépőknek. Mindenki énekelt mindent és mindenki játszott mindent a formációkban.

Az egyértelmű volt mindenki számára, az utolsó felvonás a Mirigyé volt. Tombolt a publikum, mint az már mindegyik koncerten egyértelmű, de mégis benne volt a levegőben, hogy ez a buli nem egy fellépés a sorban, hanem sokkal bensőségesebb a többinél. Peti 50! Az össznépi közös éneklés után megalakult legnagyobb kórus, a BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT énekelve bele a budapesti éjszakába. Még ötvenet Peti!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s