Tobreluts a Műcsarnokban

Új Mitológia címmel nyílt  kiállítása a Leningrádi születésű Olga Tobreluts képzőművésznek, az orosz neoakadémizmus jeles képviselőjének a Műcsarnokban. Több alkotása a mozgalom emblematikus darabjává vált. A mitológia és történelem alapjaiból kiindulva Olga Tobreluts egy új valóságot épít, amely túllép a történelmi kontextuson, és inkább a jelenhez kapcsolódik. A hagyományos mitológia elemeit használja, de a máról beszél. Történetei hatásos művészeti trükkök, ezzel válnak befogadhatóvá a mai közönség számára.

A művész a 90-es évek elején tért át a festészetről a fotóval és 3D modellezéssel kiegészített számítógépes grafikára. Tobreluts-t, aki „a mitológia és történelem alapjaiból kiindulva egy új valóságot épít, amely túllép a történelmi kontextuson, és inkább a jelenhez kapcsolódik”, az orosz új akadémizmus irányzatához kapcsolja az a törekvése, hogy az emberi testet a valós látványt megközelítő 3D modellezéssel ábrázolja. 

Tobreluts lenyűgöző. Keveri a modernt az antikkal, a festészetet a grafikával a valóságot a fantáziával giccset a szürreállal. Mindezt látványosan megragadóan. Képei kétségtelenül hatással vannak a nézőre, megérintik a nézelődőt.

A kiállítás szeptember 6-ától november 12-éig látható a Műcsarnokban.

Kép és szöveg: Bárdos Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s