EGY BOLDOG NAP

Ellestem egy mondatot. Alig nyíltak ki az állatkert kapui, amikor a fogyatékkal élő gyerekek, felnőttek és kísérőik „özönlöttek” be a bejáraton. Egy kerekes székben lehajtott fejjel várakozó fiatalember, amikor végre begördült a belső térre, felnézett, széttárta a kezét, elmosolyodott és halkan csak annyit mondott: „Megjöttem!”

Az ÉFOÉSZ és a Fővárosi Állat- és Növénykert immár huszonhatodik alkalommal látta vendégül az ország szinte minden szegletéből érkező csoportokat. Minden szeptember elején van egy olyan nap, ami csak az övék. Ennyi mosolygós, érdeklődő arcot ritkán lehet egy helyen találni, bármilyen eseményről is legyen szó.

A gyors regisztráció után szétszéledtek a fiatalok a szélrózsa minden irányába. Akik, nem először jártak itt azok már tudták, hogy az érdeklődésüknek legjobban tetsző állatokat merre találják és üdvözölhetik őket, mint régen látott barátokat. Akik, először jártak az állatkertben leginkább a térképeken próbáltak eligazodni, tervezve a napot.

Persze volt ünnepélyes megnyitó ceremónia is és egymást követték az alkalmi színpadon a gyerekek számára legnépszerűbb művészek. Táncolásra, éneklésre mindig volt alakalom, legyen az az Alma együttes, Szandi vagy éppen Nótár Mary produkciója.

A főszereplők azonban ezen a napon a majmok, a tigrisek, az elefántok, a fókák, a zsiráfok és ezernyi társuk voltak. Gyorsan megteltek a padok is, ahol az uzsonnát lehetett elfogyasztani a természetben. Egy dolog bizton felfedezhető volt minden látogató arcán, az elégedettség és a boldogság.

Olyan emlék marad ez a nap minden fogyatékkal élő ember számára, amelyből a hétköznapokon is lehet majd egy kis mosolyt csalni az arcokra, felidézve a szeptember 18-át.

Rekord létszámot ünnepeltek a szervezők, hiszen az évek során soha nem jöttek el még egyszer sem közel tízezren. Nem kis előszervezést és odafigyelést igényelt mindez a nap megálmodóitól, de szemmel láthatóan mindannyian örömmel fogadták ezt a kihívást. Köszönjük és reméljük, a lendület megmarad a következő évre is.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

 

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s