Csontkápolna Csehországban

1278-ban Prágától 60 kilométerre levő Kutna Hora temetőjét a Szent Földről, a Golgota-hegyről hozott földdel szórták be. Attól kezdve mindenki ebbe a földbe akart temetkezni az egész környéken, sőt messze földről jelentkeztek be sorra a vagyonos emberek, hogy ide temettessék magukat.

 A pestis majd a huszita háborúk nagyot lendítettek a halottak számán a temető mérete azonban adott volt. 500 évvel ez előtt egy félig vak cisztercita szerzetes elkezdte összegyűjteni a csontokat. 40 000 ember maradványait sikerült összegyűjteni és gúlákba rendezni az idők folyamán.

1870-ben egy fafaragó mester kapta a feladatot, hogy rendezze el az összegyűjtött csontokat. A fertőtlenített csontvázak túlnyomó többségét szimplán négy gúlába rendezte, de a maradék csontok felhasználása terén már igencsak szabadjára engedte a fantáziáját. Megdöbbentő az a tény, hogy ebben a kápolnában több ezer ember csonthalmaza adja az építészeti alapanyagot, s hogy a kirakott dekorációk a csontok formagazdagságából merítenek ihletet.

Az évi 200 000 látogató rémülettel, félelemmel vegyes izgalommal járják körbe a temetői kápolna csontokkal díszített altemplomát. Az emberekbe van egy bizarr vonzódás embertársaink maradványaiért s egy koponya látványa egyszerre riasztó, és mégis vonzó. Amit itt látunk a koponyák, emberi csontok a halandóság szimbólumai, figyelmeztetés az emberi lét mulandóságára, hiszen az itt lévő 40 000 valamikor ugyanolyan élő – érző ember volt mint mi.

Memento mori!  –  Emlékezz a halálra!

Kép és szöveg: Bárdos Tamás

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s