I. Nemzetközi Homoród-menti Fotótábor – a résztvevők szemével

Szeptember 4 – 9. között került megrendezésre Erdélyben a Hargita megyei Abásfalván az I. Nemzetközi Homoród-menti Fotótábor, melyen 25 fotós vett részt 16 településről (Baja, Bicske, Biatorbágy, Budapest, Csíkszereda, Gödöllő, Győr, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Nagykároly, Perbete, Sopron, Székelyudvarhely, Uszód, Vác, Zsámbék). Több fotóklubbot képviseltek: Bajai Duna Fotóklub Egyesület, Biatorbágyi Fotóklub Egyesület, Budapesti Kőbányai Fotóklub, Csíkszeredai Prisma Fotóklub Egyesület, Forte Fotóklub Vác, Győri Fotóklub Egyesület, Helios Fotóklub Komárno, Homoródszentpáli Homoród Fotóklub, Kalocsai Dunatáj Fotókör, Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub, Soproni Fotóklub Egyesület, Székelyudvarhelyi Orbán Balázs Fotóklub, TEMI FMH Imagine Fotóklub, Zsámbéki Fotós Szalon.

A Fotótábor helyszíne a felújított Abásfalvi Vendégházakban ( http://www.kukullo.ro/hu/abasfalvi-vendeghazak ) volt, amely minden kényelmet biztosított a városi ember számára. A tulajdonos László János cselekedetét példaértékűnek és követendőnek kell megemlítenünk mindenki számára, mivel ezeket a házakat megvásárolta, felújíttatta, panzióként üzemelteti, így nem hagyta és hagyja, hogy szülőfaluja elnéptelenedjen és a halál martalékává váljon.

A tábor ideje alatt a résztvevők megismerkedhettek a Homoród-menti táj szépségeivel, és betekintést nyerhettek az ott élő emberek életébe. Első nap Forrai Tibor tanár úr vetített képeivel hívta fel a táborlakók figyelmét a Homoród-mente még létező nevezetességeire, műemlékeire, hogy mindenki eldönthesse mit is szeretne megtekinteni, lencse végre kapni a hét folyamán.

A Homoród-menti és egyéb barangolásokon (Gyergyóremete, Székelyudvarhely, stb.) kívül, a természetfotózást kedvelő táborlakók egy túrán vehettek részt vezetővel a Vargyas patak völgyében, ahol megtekinthették az Almási Barlangot is ( https://almasibarlang.wordpress.com/ ).

Mivel erdélyi utazás nincs medve nélkül, ezért Moraru Norbert-Petrică ( http://nyomkereso.filmdzsungel.tv/ ) – sokunk számára “Medvés Norbi” – a tábor kedvencével, őrszemével Lepcsivel, a szálkásszőrű tacskóval, elvitte medvelesre a csapatot. Itt néhányunknak sikerült lencsevégre kapni az igazán barátságos mackókat. Akiknek pedig kevés volt a megvélésből a kitekintés, azokat terepjáróval napkeltekor kivitte az esztenára, a napnyugtára éhezőkkel pedig felkapaszkodott a 856 m magas bágyi dombra, hogy kitekinthessenek a Fogarasi havasokig. De, ami mindezekből kimaradt, azt egy filmvetítéssel pótolta a hét folyamán   ( https://www.youtube.com/watch?v=qEA60sWZsck ) .

Meglátogattuk a szentpáli halastavakat is, ahol Dr. Szabó József ornitológus előadást tartott az ottani élővilágról. Akinek horgászni volt kedve, azt is megtehette, hisz a Bajáról érkezett Ádám Péter halászlevéhez szükség volt szentpáli halakra. Itt fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az igazán JÓ bajai halászléhez nemcsak szentpáli halra van szükség, hanem uszódi paprikára és a szentmártoni asszonyok által készített gyufalaskára is.

A programhoz sajtkóstolás is tartozott. Márton Mózes a Homoródszentmártoni Ilona Völgye Közbirtokosság elnöke terepjárója után kötött szekerével a táborlakókat szállította az esztétára, ahol a juhászok és kutyáik is barátsággal fogadtak minket. Az utazás maradandó élményt nyújtott.

Aki nem lakott jól az esztenán sajtból, az betérhetett a homoródalmási Sándor Kálmán Hubáékhoz és kóstolhatott a finom kézműves sajtokból is ( https://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/sajtos-videki-kaland ).

De fotós tevékenységünket is folytassam, nem maradhattak ki a szénégetők sem, akiknek nehéz munkáját és életkörülményeiket is lencse végre kaphattuk, miközben meséltek saját magukról, sorsukról igen nagy őszinteséggel. A fotósok örökös témája a szociofotó, így ellátogattunk a karácsonyfalvi cigánytelepre is. De ha már eljutottunk Karácsonyfalvára nagy örömünkre szolgált, hogy megismerkedhettünk Béla Alberttel, akit a faluban csak Gábos Bercinek hívnak. Ő nemcsak naiv fafaragó mester, hanem mint huszár és versmondó is ápolja és életben tartja a magyar nyelvet és hagyományokat.

Este Andorkó Attila a Székely Legendárium mesés világába kalauzolt el, és énekszó is volt a tábortűz mellett, melyhez a zenét Kinda Botond zenegépe, vagy Martinas Cristian gitárkísérete szolgálta.

A zárónapon az öreg prímás és unokája adta a talpalávalót, és Kinda Botond, Kinda Emese és Székely Csilla is ízelítőt adhatott a hagyományos népzenéből.

És hogy mivel kellett volna kezdenem ezt a beszámolót?  KÖSZÖNETTEL, KÖSZÖNETTEL Hátszegi Csabának a Homoródszentpáli Homoród Fotóklub vezetőjének, aki mindezt a tábort megálmodta. Aki kitartásával, önzetlen munkájával és a tábor alatti helytállásával meg is valósította álmát, ami nemcsak szóbeszéd maradt mindannyiunk számára. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a támogatókról sem, akik Jakab Attila Homoródszentmárton község polgármesterével együtt hiszik, hogy nemcsak a 40 éves Homoródszentmártoni Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort kell életben tartani, hanem esélyt kell adni a világnak, hogy az ide látogató fotósok révén megismerhessék Homoród-mentét.

És amit leírtam valóban megtörtént-e vagy sem??? Aki nem hiszi, hát járjon utána, és látogasson el Homoród-mentére és Abásfalvára.

/Bartha Csilla – Biatorbágyi Fotóklub Egyesület/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s