Eifert János kiállítása Nagyváradon

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum szervezésében a váradi vár Ştefan Tóth István Fotótechnikai és Fotóművészeti Gyűjteményének kiállítótermeiben a neves budapesti fotóművész, Eifert János képeiből nyílt kiállítás. Az Ars Poetica című kiállítás a hódmezővásárhelyi születésű fotóművész 40 nagyméretű, karrierje ötven éve alatt készített munkáiból összeállított válogatás. A tárlat bejárta már az egész világot és igazi jelenkori értéket képvisel. A kiállítást december 5-ig lehet majd megtekinteni.

„A fotóművészet nem csak a pillanat művészete, hanem a gondolkodásé is. Az igazi művész, mielőtt lenyomná a gombot, beleviszi abba a pillanatba minden élettapasztalatát” – fogalmazott a Nagyváradi Vármúzeumban nyílt kiállításának megnyitóján, Eifert János budapesti fotóművész.

A tárlatnyitó közönségét a kiállításnak helyt adó vármúzeum képviseletében Diana Iancu üdvözölte, majd a szervező Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület nevében Tóth István köszöntötte a művészt, aki elmondta, hogy Eifert János szakmájának, művészetének nemcsak hazájában, hanem a külföldön is egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat. Tánc-, aktfotói, természetképei és az alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét, de a diaporáma területén is a világ élvonalába sorolják. Eddig 220 önálló kiállítása volt, ezernél több csoportos kiállításon szerepelt világszerte, több száz díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel.

A kiállított képeket Teodor Pantea fotótörténész, egyetemi tanár méltatta, hangsúlyozván hogy a főként konceptuális, alkotói fotók világszínvonalúak és interdiszciplinárisak, vagyis többféle művészeti ág – a tánc, a képzőművészet, a zene, és a digitális technológia – keveredik bennük. Ez a kiállítás válogatás ötven év fotográfiáiból, és a művész különböző korszakainak, alkotói stílusának, kísérletezéseinek eredményét,  keresztmetszetét adja. A megnyitó vendégei, Michele Macini EFIAP olasz fotóművész és Manolis Metzakis EFIAP, ESFIAP fotóművész, a Hellén Fotográfiai Társaság elnöke elismerően értékelte, hogy Eifert János, aki a nemzetközi fotóművészeti szalonokon, Macedóniától Indiáig, Írországtól Singapurig  – csak az elmúlt egy évet tekintve – 640 elfogadást és 60 díjat nyert, önálló kiállításán mégis merészen válogatva nemcsak a többszörösen díjazott siker-képeit mutatja be, hanem kiállítását, mint egységes egészet tekintve, egy dramaturgiai szerkezetre építette fel mondanivalóját. A különböző korszakokban és stílusban – és mondhatjuk: különböző szándékkal készült képek – kapcsolatot teremtve egymással új összefüggéseket, gazdag érzelmi és gondolati tartalmakat tárnak fel.

A kiállítás tehát, mint művészi forma, Eifert János munkásságának meghatározó szelete és a kommunikáció fontos területe, amihez a művész személyes megjelenése is hozzá tartozik. Erre utal a kitűnő erdélyi fotográfus, Fodor István Facebook-bejegyzése is: „Nagy élmény volt a szombati Eifert János-kiállítás Nagyváradon. Azon kívül, hogy nagyszerű fotós, fantasztikus showman, lelkes magyarázó és hiperaktív ember. Imádja a fotográfiát.”  Természetesen nemcsak kiállításai, hanem előadásai és könyvei – Aktfotográfia, Képírás – Fotóakadémia, Ars Poetica – a szakma és a közönség szerint nagyon sikeresek és jelentősek. Szintén egy FB-bejegyzés: „A Nagyváradi Euro Foto Art Egyesület és Fotográfusok Tavirózsa Klub Középkori Várbeli székhelyén két órás feledhetetlen estre került sor Eifert János EFIAP budapesti fotóművésszel, pénteken 2017 november 10-én este 6 órakor. Az est keretén belül számos diaporáma vetítésére és számos olyan művészfotó bemutatására került sor, melyet számos éremmel tüntetek ki a Világ minden részén. A híres budapesti fotóművész nagy szeretettel válaszolt a megjelent fotóművészek kérdéseire.”

Térjünk vissza a kiállítás-megnyitóra. Utolsó „felszólalóként” köszönetet mondott a szervezőknek és a közönségnek maga a művész, Eifert János is, aki 17 éven át táncolt, és a szombati tárlatnyitó alkalmával sem hazudtolta meg önmagát: robottánc mozdulatokkal megmozgatta és megpörgette az egybegyűlteket. A tánchoz és a kiállítás megnyitójához zenei momentumokat szolgáltatott a Duo Varadiensis, vagyis Lucian Maliţa (hegedű) és Thurzó Sándor József (brácsa).

Az Eifert-kiállítás december 5-ig lesz megtekinthető a Vármúzeum B épületének 1. emeleti kiállítótermeiben, keddtől vasárnapig 09–17 óra között.

Forrás: Asociatia Euro Foto Art

Fotók: Benyovszki Tünde, Erbsz Tibor, Illés Imi, Fodor István és Eifert János felvételei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s