Adománygyűjtő kiállítás a SIGIL-ben

Az előző évi siker után idén másodszor került megrendezésre az adománygyűjtő kiállítás, a Római katolikus templombelső falfestményeinek felújításáért. Az előző a szentély megújításához járult, hozzá, míg most – ahogy azt a kiállítás címe is tükrözte – a főhajó került sorra. A cél érdekében a tavalyinál is több művész sorakozott fel, különféle művészeti ágakból, különböző technikával és méretben készült alkotásaikat ajánlották fel. Ebből a sokszínűségből sikerült egységes és színvonalas, a célhoz és a művészekhez is méltó kiállítást kovácsolni.

A mai világban, amikor a szobák falát legfeljebb gyári sokszorosított másolatok díszítik, minden ilyen esemény egy újabb lehetőséget kínál arra, hogy a kommersz helyett egyedi és – nem feltétlenül anyagi értelemben vett – de értékes műalkotásokkal gazdagodjanak az otthonok. Az egyedi, kettős eredmény, hogy az adományért műalkotás formájában ellenszolgáltatás is „jár”, talán a legnagyobb ösztönző erő esetünkben.

A művészeket név szerint a lap korlátai miatt lehetetlenség felsorolni, de felajánlásaikért mindannyijuknak óriási köszönetet mondunk. Szintén a köszönet hangján kell szólni a megnyitón a célhoz méltó üzenetet közvetítő Nagymarosi Laudate együttesről, valamint a kiállítás megnyitásáért Gáspár István atyáról és nem utolsó sorban Németh Zoltán Pálról, aki ötletgazdaként a szervezésből is oroszlánrészt vállalt.

Az egyház és a művészet kapcsolata a történelemben messzire vezethető vissza, miért is ne lehetne ma is, akár egy ilyen apró üggyel a helyi művészet ösztönzője? – ha a jövőben is megvan erre az igény, mi örömmell folytatjuk.

Szöveg: Murányi Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s