AZ ÜNNEP FÉNYEI

Felemelő pillanat volt, amikor Óbuda Fő-terén egyetlen gombnyomásra, mintha egy varázspálca suhintott volna a levegőbe, kigyulladtak az ünnepi fények. Vastaps, hangos éljenzés fogadta az ezernyi égőt, amely minden eddigi évet felülmúlóan varázsolta az égre a karácsonyi vásár csodáját.

Több ezernyi látogató zarándokolt hétről hétre a főváros legszebb főterére. A vonzerő, szólt természetesen az ünnepi fények csodálatosan megkomponált sokszínűségének, de legalább ilyen „mágnest” jelentett az kiváló minőségű ingyenes jégpálya és itt kell szólni az eddigi legnívósabb színpadot megelevenítő produkciókról is.

 Azok az árusok, akik leginkább nívós kínálatukkal tűntek ki ebben az esztendőben, egy cseppet sem panaszkodhattak, mert a forgatag időnként világvárosi színvonalon jelentkezett, jelezve, hogy itt valami nagyon jó dolog történik. Kiváló forralt borok, kemencés lángosok legfinomabbjai, kürtöskalácsok népszerűsége és a konyhaművészet számtalan formája gazdagította Óbudát 2017 decemberében.

Hetenként gyúltak az adventi gyertyák, s szájról-szájra terjedt a hír, hogy van Budapesten egy hely, ahol maradéktalanul jól érezheti magát a látogató.

Figyeltem az embereket, s szinte naponta láttam a szemekben azt a csillogást, amit az emberiség legfontosabb ünnepének közeledte jelentett. Karácsony, szeretet, béke. Olyannyira összetartozó fogalmak, érzések, hogy leválaszthatatlanok azokról a napokról, amelyekről december végén gondolunk.

Fényképezőgépemmel már láthattak az érdeklődők, fényárban úszó Óbudát. Árusokat, árukat, vásározókat egészen intim megközelítésben, közelképek formájában, de barangolásaim során figyeltem a fények apró részleteit. Fontosnak tartom ezeknek megörökítését, mert úgy gondolom, hogy, ahogy közeledik az ünnep, a csodás fényár mellett egyre többünk lelkében gyullad fel az a belső fény, ami csak a miénk. A mi érzelmeik töltik meg fénnyel, legalább ezt a pár napot, keresik szeretteinkkel a kapcsolatot.

Egy-egy fotóm talán gondolkodóba ejt valakit, valakiket. A szándék nem az, hogy a csillogást bizonygassa, hanem inkább az, hogy az érzelmekre hasson, kívánva békés karácsonyt mindenkinek, akihez eljut.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s