CSODÁK SOROZATA A PORONDON

Nem túlzás, hogy a cirkuszvilág Budapestre figyel 2018. második hetében. Azért is különleges az idei esemény, mert 250 éves a művészet ezen ága Európában. Már hétfőn elrajtolt a Cirkusz Fesztivál kiállítás megnyitóval, fogadásokkal, filmvetítéssel. Az első igazi versenynap kedden történt immár az illusztris zsűri előtt, akik a világ minden részéről érkeztek és vezetik, hazájuk cirkuszait.

Az elnök egész héten keresztül Eugen Chaplin, de a zsűriben foglalt helyet László Endrész, aki Londonban képviseli hazánkat már hosszú évek óta és a fesztivál nyitányán kapta meg Balogh Zoltán minisztertől a Pro Cultura Hungarica díjat. Fekete Péter igazgató mellett megnyitó beszédében több nyelven köszöntötte a vendégeket Szijjártó Péter is.

 A műsor még az ünneplések előtt két világszámmal kezdődött, ahol a Richter család egy olyan lovas számmal lépett porondra, amelyben még soha ennyi paci nem szerepelt egyszerre porondon. A Rippel Borothers duót sem kell bemutatni senkinek, s most egy olyan számot hoztak, ahol fiatal hölgyek, az utánpótlás vett részt az utánozhatatlan produkcióban. Egy versenyben elsőnek lenni nem túlhálás feladat, de a Las Bellas Chicas hölgyeit ez egy cseppet sem zavarta, hiszen Ők több hónapja aratják le a babérokat a Fővárosi Nagycirkusz műsorában.

Kiemelni gazából senkit sem akarnék és az értékelés amúgy is a zsűri feladata lesz, de meg kell említeni a Without Socks bohóc triót, akik Oroszországot képviselik a megmérettetésen. Azt már megtanultam a cirkuszlátogatásaim során, hogy a legösszetettebb produkció mindig a nevettetőké, akik több jelenéssel kell, hogy mindig újat hozzanak. Nos, Ők ezt igencsak magas színvonalon tették!

A legnagyobb tapsot, tapsvihart Ádám és Benjamin zsebelhette be, de nem csak azért, mert Ők képviselik a versengésben egyedül hazánkat, hanem kínai rúd számuk világszínvonal. Aztán a mellettem dolgozó operatőr is felszisszent, amikor a három Hametov úgy röpködött a levegőben, mintha madarak lennének.

A zárás is méltó volt az estéhez, mert olyan diabolo számon ámulhattunk, amit Kínából érkezett csoport hihetetlen precizitással, attraktivitással mutattak be a nagyérdeműnek, amelyet világon más egészen biztosan nem tud.

A fináléban a színes kavalkádon kívül én leginkább az artisták szemeit figyeltem.  Öröm, elégedettség és valamilyen különleges meghatódottság tükröződött minden szempárban, természetesen figyelve a zsűri reakcióját is, hiszen a vasárnapi gálán derül ki, hogy ki, kik milyen díjban részesülnek. Addig a nézők folyamatosan láthatják az A és B műsorokat, felvonultatva a porond csodáit.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

There is one comment

  1. Csodák sorozata a porondon – FNC – Fővárosi Nagycirkusz

    […] Nem túlzás, hogy a cirkuszvilág Budapestre figyel 2018. második hetében. Azért is különleges az idei esemény, mert 250 éves a művészet ezen ága Európában. Már hétfőn elrajtolt a Cirkusz Fesztivál kiállítás megnyitóval, fogadásokkal, filmvetítéssel. Az első igazi versenynap kedden történt immár az illusztris zsűri előtt, akik a világ minden részéről érkeztek és vezetik, hazájuk cirkuszait. Tovább… […]

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s