DÍJ ÉS ARANYESŐ

Látványos gálával és díjkiosztóval ért véget vasárnap este a Nemzetközi Cirkuszfesztivál Budapesten. A gála, most is pontosan úgy kezdődött, ahogyan az elmúlt hét minden estéjén történt. Húsz lóval a porondon apa és fia, a Richter család, igazi világszámot, szó szerint világcsúcsot mutatott be. Soha, senki nem tudott még egy porondon ennyi derék pacit egyszerre vezényelni. A Rippel testvérek sem simán erőemelést mutattak be nekünk, hanem méterekkel a porond felett, négy csinos, hölggyel egyetemben „gáláztak” ahová a végén még tündéri artista növendék hölgyek is csatlakoztak, teljessé téve a látványt!

Ami ezek után következett az a felszabadult világszámok seregszemléje címmel illethető leginkább. Az „A” és „B” műsorokból érkeztek a versenyzők, immáron bemutató jelleggel. Attól, hogy nem a „versenykűrt” futották, a produkciók, a legmagasabb szinten tették feledhetetlenné a cirkusz rajongói számára az estét.

Hallgatva, a soknyelven zsibongó tömeget, azon gondolkodtam, hogy halandó néző be tudott-e jutni az arénába? Az biztos, hogy mindenki jelen volt, aki a cirkuszok világában egy kicsit is fontos. Forogtak a kamerák, kattogott számtalan fényképezőgép. S, hogy nem csak az artista világ lehetett jelen, arra legjobb bizonyíték az volt, amikor a szünetben találkoztam óbudai „lakótárs” házaspárral, akik elmondták, hogy minden évben kihagyhatatlan esemény számukra a fesztivál gálája.

Ünnep volt ez minden artista számára, hiszen a díjak átadása már pénteken elkezdődött, de izgalmak a műsor után csúcsosodtak ki igazán. Sorba léptek porondra a nevesebbnél nevesebb díjátadók, akik kezéből először a különdíjak kerültek jól megérdemelten, boldog birtokosaik kezébe.

Felsorolni lehetetlen az összes elismerést, mert kategóriánként tucatnyi talált gazdára, hatalmas ováció és tapsorkán kíséretében. Ekkor, még titok fedte a bronz, ezüst és arany szobrocska birtokosait. Fotós ismerősemmel próbáltuk előre eltalálni a következő porondra szólított előadót vagy csapatot, bevallom nem sok sikerrel.

A két aranyérmést, a legrangosabb díjat elnyerő társaságot, aztán a lehetőségek szűkülésével mégis sikerült előre megnevezni, de ez talán nem is volt kérdés. Kínába és Mongóliába kerültek az első helyek. Jöhetett az „aranyeső” és felszabadulhattak az érzelmek.

Azt gondolom, hogy ezek a dicsőségek, talán nem is abban a pillanatban jelentenek hihetetlenül sokat a győzteseknek, hanem ettől kezdve a díjak birtokosaként járhatják a világot, köthetnek szerződéseket, tárgyalhatnak cirkuszok igazgatóival, akik közül itt is jelen volt szinte mindenki a világból. Kiváló alkalmak ezek arra, hogy akár a jövő évi műsorok tervezésénél figyelembe tudják venni a látottakat.

Számunkra az öröm, hogy a győztesek maradnak a Fővárosi Nagycirkusz porondján egészen március végéig, s akik lemaradt volna a verseny előadásairól és nem fértek be a gála nézőterére sem, időben kapcsolva talán még tudnak jegyet szerezni az előadásokra. Én, csak annyit fűzhetek hozzá, kihagyhatatlan!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s