Dallam az életünk

Olasz Ágnes „Dallam az életünk” c. kiállítása, amelyet Eifert János fotóművész nyitott meg Gyárfás István zenei közreműködésével, 2018. február 13-ig tekinthető meg az iF Jazz Klub – Kávézóban (Budapest IX. Ráday u. 19.)

A cím nagyon találó, a több kiállításnyi témát feldolgozó anyagot a fotók gyönyörű zeneisége kapcsolja egybe. Ágnesnek ez az első nagyobb kiállítása, talán itt szembesült a fotósélet rosszabbik oldalával, amit (zeneileg kifejezve) csikorgásra és csörömpölésre írtak. A megnyitó napjának délelőttjén a művész elveszetten és reménytelenül (damil nélkül) állt a felszerelendő képekből, létrákból, szerszámokból álló felfordulás közepén. Akkor más zene szólhatott belül, mint ami most, a megvalósult kiállításból árad. Lett damil, jöttek segítő kezek, a csörömpölés dallammá érett: a száguldó lovak tempójában helyükre kerültek a képek.

Az írás nem adja vissza az élményt, el kell jönni, végignézni a fotókat, mert számolhatatlanul sok, kihagyhatatlan szépségű képet talál a látogató. Maga az iF Jazz Klub-Kávézó otthonosságával és élő zenei környezetével nagyon alkalmas a fotók bemutatására, de a hely kicsi. A képek részleteinek gazdagsága sok esetben lényegesen nagyobb nagyítást indokolna, mint amire lehetőség adódott.

Személy szerint kedvenc képem a Gyárfás István jazzgitárosról készült színes felvétel. Rengeteg képen láttam már Gyafit, profi és amatőr fotókon, sokat készítettem magam is róla, de azok együtt sem árulnak el annyit ennek a kivételes tehetségű muzsikusnak nagyszerű személyiségéről, mint ez az egyetlen szerény, de csodálatos emberi mélységeket sejtető kép.

Nem véletlen talán, hogy a megnyitón megjelent maga Gyafi is, egyik zsebében a gitárja, másikban csöves erősítője és csodálatos improvizációval muzsikálta körül a kiállító művészt és a számosan megjelent látogató sereget. Olasz Ági kiállítását szuggesztív előadással, a képek bemutatásával Eifert János (fotó- és táncművész) nyitotta meg, és a képek témáira utalva megjegyezte, hogy az életünk a zene és a természet szépsége nélkül mélységesen üres lenne. Az egyik “fő” fotón vágtató lovak sörényének lobogását a dallamok áradásához, a paták dobogását a dobok ritmusához hasonlította. Kiállítás-megnyitója, előadása után a dallamok valóságosan is vágtatni kezdtek. (Lévén az iF Cafe egy – de még milyen – jazz club). Miután Gyafi a képekre asszociálva szólóban gitározott, csatlakozott hozzá Pocsai Kriszta énekkel és Oláh Zoltán bőgőn.

Gyönyörű, vidám, kérdezős felelgetős kamara koncert alakult. A három muzsikus külön-külön is vidám, pozitív figura, a volt matematikus inkább kedves, életvidám, jópofa embereknek írná le őket. A két húros hangszer tökéletes összhangban (erre számítani lehetett) kísérte  és szólózta körül Kriszta gyönyörű dallamait, meglepő, szép beszólásait (erre is számítani lehetett). De hogy ez ennyire jó élmény lesz, ráadásul olykor táncra is perdülnek a zenészek, arra nem lehetett számítani. Olasz Ági képei a háttérből bíztatóan kacsintottak a családias örömzene megszólaltatóira, és hallgatóira.

Élmény volt ez az este.

Hoffmann György

(iF Jazz Klub-Kávézó)

 Fotók: Kalocsai Richárd, Dajka Margot Judit, Kovács Gábor és Eifert János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s