Shakespeare a Facebook-generáció nyelvén

A Spirita Társulat a szerző Szenivánéji álom című darabját Nádasdy Ádám fordításában állítja színpadra. Lelkes tinédzserek érkeznek a híres Athén Fesztiválra. A társulat évek óta működik a budapesti Bethlen Téri Színház rezidens prózai társulataként. Eddigi klasszikus előadásaik – Rómeó és Júlia, Hamlet, Antigoné, Macbeth, Zárt tárgyalás – mind a jól ismert művek mai színpadi nyelvre történő adaptálását, ezáltal a Facebook-generáció megszólítását tűzték ki célul. Egyik Antigoné 016 előadásuk közben történt meg, hogy egy középkorú néző berohant a színpadra, és megpróbálta megakadályozni Antigoné darabbeli vesszőfutását. A Spirita Társulat a szerző Szenivánéji álom című darabját Nádasdy Ádám fordításában állítja színpadra. Lelkes tinédzserek érkeznek a híres Athén Fesztiválra.

A társulat évek óta működik a budapesti Bethlen Téri Színház rezidens prózai társulataként. Eddigi klasszikus előadásaik – Rómeó és Júlia, Hamlet, Antigoné, Macbeth, Zárt tárgyalás – mind a jól ismert művek mai színpadi nyelvre történő adaptálását, ezáltal a Facebook-generáció megszólítását tűzték ki célul. Egyik Antigoné 016 előadásuk közben történt meg, hogy egy középkorú néző berohant a színpadra, és megpróbálta megakadályozni Antigoné darabbeli vesszőfutását.

Noha a repertoárjukon ősbemutatók és kortárs darabok is szerepelnek, a #SzentivánéjiÁlom ismét jó példa a klasszikus színművek új nézőpontból történő feldolgozására. Mit jelent ma Shakespeare örök érvényű klasszikusa. Hogyan élik meg a fiatalok a szerelmet, a felnőtt lét kezdetét, a tradíciókkal való leszámolást? Hogyan keverednek a különféle társadalmi rétegek, és mégis miféle közös élmények tarthatják össze őket? – teszik fel a kérdéseket az alkotó

Négy lelkes tinédzser érkezik a messze földön híres Athén Fesztiválra. Demetrius, Lysander, Hermia és Heléna szabadságot, boldogságot és mindenekfelett szerelmet keres, ám a rejtélyes díler, Pukk és szabados tündér-kompániája alaposan összekuszálja a szálakat. Shakespeare sziporkázó meséje tündérkirálynők, pénzmogulok és építőmunkások gyűrűjében születik újjá egy kortárs nyári fesztivál díszletei között, Nádasdy Ádám korszerű, gördülékeny fordításában – méghozzá Valentin-napon. Az előadás főbb szerepeiben Kocsis Fülöp Soma, Nádas Gábor Dávid, Harsányi Lea, Nagy Kata és Bárány Gergely látható. A látvány Galkó Janka munkája, az előadás rendezője a társulat vezetője: Egressy G. Tamás.

Huisz István képriportja

Forrás: Bethlen Téri Színház

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s