MAGYAR FOTÓSIKER KÍNÁBAN

A hosszú nevű “China Huangbai Mountain International Photography Exhibition 2018” nemzetközi pályázat lezárult, a zsűri befejezte munkáját. 94 országból mintegy 5000 fotográfus 60.000 felvételt küldött, ezekből választották ki a zsűri a falra kerülő képeket, és a díjazottakat. Egyes kategóriákban (Open Color, Open Monochrome, Photo Travel) a magyarok különösen jól teljesítettek.

A zsűri tagjait a nemzetközi szalon védnökei – Photographic Society of America (PSA), Royal Photographic Society (RPS), Global Photographic Union (GPU), Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP) delegálták. Metzakis Manolis (GPU), Zhang Tongsheng (CPA), Suo Jiulin (CPA), Li Gang (CPA), Valter Bernardeschi (I), Nicolas Harter (F), Guo Jing (RPS), Xi Jian (CH), és Shi Cheng (PARI) napokig válogattak a pályázatra beérkezett mintegy 60.000 felvételéből, és végül megszületett a döntés, hogy mely felvételek kerülnek kiállításra, és melyek a díjazottak.

A kiállítás-megnyitó, és díjátadó május 5-én lesz Kínában, a Henan tartományban található nagyváros, Huangbaishan monumentális galériájában, ahol több magyar –Barakonyi Károly, Bartal Balázs, Beke László, Berkesi Ágota Mirjam, Bolvári Csilla, Egri Zsuzsa, Eifert János, Gorotyák Daniella, Gyóni Magdolna, Hámor Szabolcs, Horosnyi Sándor, Huisz István, Kaszás Gergő, Kerekes István, Kiss Zoltán, Koncz Dezső, Laki Krisztina, Molnár Ferenc, Péli László, Stipsits Ilona, Szabó Irma, Szepesi Julianna, Virág István, és Zoboki-Barát Adrienn – szerepel majd a képeivel. A díjazottok sorában Eifert János (FIAP Silver Medal), Laki Krisztina (IAAP Silver Medal), és Kerekes István (GPU Bronze Medal) nevét olvashatjuk (http://huangbaishanphoto.com/contest/).

A FIAP Silver Medal is szép elismerés, igaz, Eifert János evvel a képével már sok aranyat szerzett korábbi pályázatokon. Természetesen az IAAP Silver Medal, vagy a GPU Bronze Medal sem megvetendő, bár Laki Krisztina és különösen Kerekes István gyakran belekóstoltak már korábban az aranyba is. Egy ilyen igen erős nemzetközi mezőnyben azonban nagy megtiszteltetés még a falra-kerülés is, a díjazásról nem is beszélve. A magyarok mostanában sikert sikerre halmoznak, és nem csak ezen a kínai pályázaton, hanem szerte a világban meghirdetett fotópályázatokon, fotószalonokon (India, Írország, Szingapúr, Montenegró, Oroszország, Szerbia, Kanada, Ausztrália, Franciaország, Románia, USA, Törökország, Spanyolország, Arab Emirátus stb.) az élvonalban szerepelnek. Köztük feltűnően sok az új név, és zömében fiatal fotográfus. Úgy látszik, a „nagy öregek” kifulladtak, vagy „letették a lantot”, tőlük ne várjon senki dalt. Szerencsére az új generációt érdekli a világ, a nemzetközi megmérettetés, és az ott szerzett visszajelzések fontosak számukra. Minden személyes siker Magyarország sikere is. Ezért örülünk Papp Elek, Kerekes István, Máté Bence és mások sikereinek, hiszen őket a világ élvonalába sorolják, ami a magyar fotográfia nemzetközi tekintélyét is jelenti.

Eifert Jánostól most a Nude series Study, The magic of Love, Black Planets, Dance Study, és Women from Iraque c. képei láthatók majd Kínában, a Henan tartományban található Huangbaishan gyönyörű galériájában. Talán nem érdektelen megemlíteni, hogy Eifert Jánosnak 40 országban 221 önálló kiállítása volt, több ezer csoportos kiállításon szerepelt világszerte, számolatlan díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel és diaporámáival. A FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique), a világ legnagyobb fotóművészeti szövetsége, amely 85 országot, és közel egymillió fotóst foglal magában, EFIAP (Kiváló Művész) és ESFIAP (Tiszteletbeli Kiválóság) kitüntetéssel ismerte el munkásságát. A PSA (Photographic Society of America) öt csillagos kiállítóművésze a színes és monochrom kategóriákban (5 Stars Exhibitor – Color Class, Monochrome Class). Erre mondják pestiesen, hogy nem semmi…

Forrás: www.eifert.hu http://huangbaishanphoto.com/contest/

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s