SZERELMEM, A TÁNC

Eifert János fotóművész kiállítása Budapesten, az M Galériában.

Vannak véletlenek, de azért mégsem… Az, hogy Eifert János fotóművész 50 éve fényképezi a táncot, abban is van véletlen. Nem a tánc, mert amikor fotózni kezdi, éppen táncművészi karrierjét adja fel (igen fiatalon) a Honvéd Művészegyüttesnél: a tánc felől nézve tehát a fotózásra való „átpártolás” a váratlan. Eleinte a színpadi táncművészet legkülönb megnyilvánulásai, majd – a 80-as évek közepétől – egyre inkább maga a mozduló (vagy épp megnyugvó) test, az Ember látványa kerül látóterébe. Ezt a fókuszt erősítik nála a 90-es évek közepétől (előbb játékosan tobzódva, mára pedig letisztultan) a digitális technológia által kínált lehetőségek. Az, hogy ezt a táncfotó kiállítást táncművész szakember (aktív művész és teoretikus egyetemi tanár) nyitja meg, természetesen nem véletlen, így az sem, hogy Lőrinc Katalin a tanítványait – a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős modern tánc szakos hallgatóit – és kollégáit is elhozta erre az eseményre, hogy szavain kívül a zene (Lörinszky Attila nagybőgő művész interpretálásában) és a tánc élő anyaga is kínáljon az adott térben eleven – akár megint csak fotózható! – élményt. Az viszont tényleg véletlen, hogy Lőrinc Katalin könyve, melyet a mozduló test „olvasatáról”, látványának befogadásáról, valamint az előadói mozdulat megéléséről írt, – éppen most érkezett meg a nyomdából. Akár azt is elkönyvelhetjük véletlennek, hogy e kötet képeinek szerkesztésében Eifert János is közreműködött. Egy biztos: így aztán szervesen adta magát, hogy a kiállítás megnyitásával közös eseményben kínáljunk az élő tánc, a zene és a képzőművészeti anyag mellé még egy művészeti médiumot: az irodalmat is.

A kiállítást Lőrinc Katalin Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett táncművész, koreográfus nyitotta meg, aki bemutatta a kiállítás képeit és megnyitóbeszédében felidézte, hogy a hódmezővásárhelyi születésű Eifert János (1943-) szakmájának, művészetének itthon és külföldön egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat. Tánc-, aktfotói, természetképei és az alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelentek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, az elektronikus sajtóban, Interneten. Tanárként, előadóként, szakíróként és szakértőként is tevékenykedik. Filmekben, televíziós műsorokban, színpadi látványként, színházi díszletként gyakran használták fel fotóit, ő maga is gyakran jelent meg különböző film- és TV-műsorokban, sorozataiban, három alkalommal készítettek róla portréműsort.

40 országban 221 önálló kiállítása volt, több ezer csoportos kiállításon szerepelt világszerte, számolatlan díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel és diaporámáival.

A FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique), a világ legnagyobb fotóművészeti szövetsége, amely 85 országot, és közel egymillió fotóst foglal magában, EFIAP (Kiváló Művész) és ESFIAP (Tiszteletbeli Kiválóság) kitüntetéssel ismerte el munkásságát. A PSA (Photographic Society of America) öt csillagos kiállítóművésze a színes és monochrom kategóriákban (5 Star Exhibtor, Monochrome Class, Color Class).

Turcsányi Nikolett, a Marczibányi Téri Művelődési Központ munkatársa, a kiállítás rendezője felhívta a figyelmet arra, hogy Eifert János, az idén 75 éves fotóművész egy éven át tartó, 75 eseményből álló program keretében ad számot fotóművészeti, szakmai, előadói és tanári tevékenységéről. Ennek keretében önálló és csoportos kiállításokat, workshopokat, mesterkurzusokat, kiállítás-megnyitókat, könyvbemutatókat, szakmai-művészi eseményeket és különböző „meglepi” programokat kínál a fotóművészet iránt érdeklődő közönségének. Az esemény-sorozat már elkezdődött, Eifert János „ARS POETICA” c. kiállítását Nagyváradon, a Vár Galériában mutatta be, és onnan vándorolt tovább Berettyóújfaluba, hogy január 17-étől a Bihar Vármegye Galériában is látható legyen. Március 25-én, Erdélyben, a nagykárolyi Károlyi-kastélyban megrendezte és megnyitotta „A megújulás lendülete” c. kiállítást, amelyet a Reformáció 500 emlékév szellemében, a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett fotópályázatok legjobb képeiből állított össze. Ezt követően a budapesti Stefánia Galériában, április 4-én nyílt meg „EIFERT 75” címmel a munkásságának keresztmetszetét bemutató kiállítás. Itt most az M Galériában – programja folytatásaként –  a „SZERELMEM, A TÁNC” c. kiállítását láthatják április 21-ig, közben egy kiállításmegnyitója lesz április 16-án, az OtpBank Galériájában, ahol a tehetséges Baán Katalin „Képi gondolatok a Zsoltárok Könyvéből” c. kiállítását nyitja meg.  Április 17-én a Kondor Béla Közösségi Házban a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozó keretében megrendezett Fotóművészeti Pályázat kiállítását nyitja meg. május 6-án Sárváron a Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében az életmű fontosabb darabjait mutatja be a fotóművész, köztük a nagyméretű panorámaképeit, amelyek közt egy tízméteres szélességű vászonkép is falra kerül majd. Május 8-án Eifert János születésnapi kiállítása nyílik az OtpBank Galériájában, Turczi István költő köszöntő szavaival kísérve. Május 11-én Budapesten, a Benczúr Galériában az Ad Hoc Budapest Fotográfiai Műhely „Hommage á Eifert János” c. kiállításával tiszteleg a művésznek, ezt május 15-én, a Bethlen Galériában nyíló Eifert-tárlat, a „3T”, azaz a Tánc/Test/Természet követi majd. A Pécsi Fotóklub galériájában május 22-től látható majd negyven Eifert-fotó, május 25-én az esztergomi Rondella Galériában Olasz Ágival közösen mutatják be „Bali, az Istenek szigete” c. kiállításukat. Júniusban valószínű, hogy a Fészek Klub következik majd, ahol a „Mester és tanítványai” c. kiállítás lesz majd várhatóan az unikum. A budapesti Artphoto Galériával még nincs fixálva az időpont, további hazai és külföldi kiállításait sem érdemes tovább sorolni, mert még folynak az egyeztetések. Közben persze előadásait, tárlatvezetéseit, mesterkurzusait is élvezhetjük majd.

Kedves Eifert János, boldog születésnapot!  Forrás: Turcsányi Nikolett, a Marczibányi Téri Művelődési Központ munkatársa Fotók: Soós Dániel, dr. Tóth-Piusz István és Eifert János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s