Pixel City

Kárpáti Tibor azon kevés hazai grafikusok egyike, akinek munkái a szakma és a nagyközönség egyöntetű lelkesedését váltják ki, nemzetközi körökben is. 1978-ban született és 2003-ban diplomázott a MOME tervezőgrafika szakán. 2010-ben a hg.hu őt választotta a hét grafikusának, a XV. Országos Tervezőgrafikai Biennálé díjának nyertese. Szegeden és Budapesten láthattuk szólótárlatait is; illusztrációival számtalan csoportos kiállításon részt vett külföldön és itthon egyaránt. A “Csókolom, pókmajom!” című mesekönyvének tisztelete pedig már kultikussá vált a kisgyerekes családok körében…

Kárpáti Tibor neve mára szorosan összeforrt a nyolcvanas évek számítógépes játékait idéző pixelkarakterekkel. Az amerikai újságoknál, így a The New Yorkernél is –  melynek karakteres megjelenését a fotók helyett használt illusztrációk adják– bevett szokás, hogy 2-3 centis grafikák, spotok bukkannak fel 4-5 oldalanként a lap olvasása közben. Tibor képregényei is megjelennek a magazinban; kockái arra szolgálnak, hogy fekete-fehérségük ellenére megszínesítsék a The New Yorker szöveges oldalait. Tibor képeinek egy része gobelinhímzés formában látható, ami amellett, hogy tágabb kontextusba helyezi a modern grafikai tervezést, meglehetősen új színben tünteti fel a több, mint száz éves szövési technikát – írta róla a Roham.hu az alkotóit bemutató oldalán. Ezen a retrospektív kiállításon a legjobb minőségű anyagokra, a legszebb giclée nyomtatással készült, keretezett képei is láthatók lesznek. Ezen felül Kárpáti Tibor a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyv kiállítás, a The Bologna Children’s Book Fair’s Illustrators Exhibition rendszeres, elismert szereplőjeként a legutóbbin, a  “Kihalni esélyes!”-sel is részt vett, rajzaival és pixeleivel. A Csimota kiadónál továbbá szöveg nélküli könyvei is megjelentek: Piroska és a farkas, A 3 kismalac és a Hófehérke.

“Már a diplomamunkám óta foglalkoztat a szöveg nélküli történetmesélés, amikor nem csupán illusztrációként szolgál a kép, hanem egymagában elég tud lenni. Abszolút nemzetközi, mindegy, milyen nyelven beszél az ember, megérti. Ugyanúgy, mint a piktogramokat…”<<Kárpáti Tibor, 2013

Instagram oldalát Tibor egyfajta szakmai fórumként használja. Inspirációként és az aktuális trendek követéséhez pedig a legszélesebb palettából válogat. Számos amerikai, olasz, ukrán, angol, lengyel, francia, spanyol és német illusztrátor és művészeti vezető lelkesedését nyerte el.

Művészetének középpontjában maga a pixel, a képpont áll, ami a kép legkisebb szerkeszthető alkotóeleme. “Ő az a grafikus, aki képes hitelesen megrajzolni a mesebeli Piroskát csupán két szín és nyolc pixel felhasználásával, és persze ugyanennyiből a farkast és a nagymamát is.”(Roham.hu)

A vizuális kommunikáció minimalizálása adja Kárpáti művészetének esszenciáját. A klasszikus történetek pixeles feldolgozása nemzetközi visszhangot váltott ki: a jól ismert francia márka, a Hermés művészeti vezetője nemrégiben felkereste, hogy a cég őszi-téli kollekcióihoz készült, hagyományos, fényképes katalógus mellé azzal párhuzamosan elkészítsen egy művészi kiadványt is, melynek témája a játék. A katalógus illusztrált lapjai is megjelennek majd a kiállításon.

“…a vizuális káosz jelen korszakában a legkevesebb komplikációval elért legeredményesebb minimalista telitalálat. Új abszurd felkiáltójel. A pont nála, ha útnak indul, a saját nézőpontját összekötő legrövidebb szakasz. Sztoikus minimalizmusa már-már az űr határát súrolja. Elgondolkodtató és egyben szórakoztató. Örkény és Réber abszurditását idéző, éles szemű vizuális kalauz a posztmodern után, mint kezdet… Hidegen tálalva, de melegen ajánlva.”<<Részlet a legismertebb “amerikás magyar” grafikus, Bányai István (ist-one) fülszövegéből.

Kárpáti Tibor jelen kiállítása, a Pixel City eddigi életművét foglalja össze, tematikája Budapestről készült pixel képek sorozata lesz, mely május 22-én, a Budapest Projekt Galériában lesz látható először a nagyközönség előtt. A képek a most megjelenő “Budapest Off”című antológiához készültek.

Kép: Csimota Gyerekkönyvkiadó & The New Yorker Magazine
Szöveg: Takács Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s