„FOTÓFŐVÁROS” LETT ÓBUDA

Pár napon belül két jelentős fotókiállítás nyílott meg két csodálatos kiállítóhelyen, alig pár méterre egymástól. A sort egy pályázati anyag kezdte. Most már hagyomány, hogy megrendezésre került a III. Óbudai Fotótárlat. A tematikus pályázatokra bárki nevezhetett az értékes díjakért, s ezzel párhuzamosan, ugyanazon témában meghívott fotóművészek mutathatták be alkotásaikat egyazon témában.

Óbuda ezer szállal kötődik a Dunához, de természetesen sok más helyen is fellelhető a témába illő terület, így nem csoda, hogy ebben az évben a VÍZ volt a hívó szó. Sokan szokták irigyelni a zsűrit, hiszen szép képek közül válogathatnak, de a történetnek ugyanez a nehézsége, hiszen a kiállítható alkotások mennyiségét behatárolja a kiállító tér mérete.

Lehet azt mondani, hogy 2018-ban Bolla László tarolt, hiszen az első és a második díjat is elnyerte fotóival. Harmadik Walton Eszter lett. Bús Balázs külön díját Szivolt András és Huisz István nyerték.

Új témával, új kiírással,  a 2019-es pályázatra készülhet mindenki, de addig is gyönyörködhet Óbuda Vizeiben, aki ellátogat az Esernyős Galériába.

Alig egy kilométerre a vizek kiállításától az Óbudai Kulturális Központ gyönyörűen felújított galériájában az Óbuda Fotóklub fogadhatta vendégeit. Az alapításának negyvenkilencedik évfordulóját ünneplő „csapat” igencsak rangos kiállítással szerepelt negyvenhat alkotással. Mind a harminc tag lehetőséget kapott legalább egy fotóval jelen lenni a falakon.

Fotókiállításokon ritkán tapasztalható tömeg tisztelte meg a tárlat megnyitóját, ahol a köszöntő után St.Martin dalaiban gyönyörködhetett mindenki, majd Kemény Krisztina, a Kulturális Bizottság elnöke, Kelemen Viktória alpolgármester asszony jelenlétében nyithatta meg az Óbudai Nyár keretein belül a tárlatot.

A klub az Óbudai Társaskörben működik péntekenként és tagjai között nemzetközileg elismert és a hazai fotóművészet kiválóságai szerepelnek a „hobby” fotósok mellett. Ebben az esztendőben elindult a „csapat” a nemzetközi mezőnyben is ahol a világ legjobb klubjainak versenyében a hetvenedik helyet, míg Skóciában az ötödik helyet sikerült elérni, Óbuda nevét megismertetve szinte az egész világgal.

Ez a kiállítás is megtekinthető „Zene, tánc, mozgás” tematikájával július végéig. A képek természetesen csak ízelítők lehetnek a csodálatos képanyagból, de talán eléggé hívogatóak ahhoz, hogy látogatásukkal megtiszteljék mindkét kiállítóhelyet.

Koncz Dezső

Kép: alkotók, Antal István, Bárdos Tamás, Huisz István, Koncz Dezső

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s