Eleven kapcsolat

Lezajlott a 37. Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótábor

Minden évben egyre több fiatal művészt csábít a Mezőtúr déli szélén elterülő, vadregényes Takács-tanya. Itt, a Peresi-Holt-Körös partján immáron 37 éve működik egy különleges kolónia, ahol ember és természet, de még a kultúrák között is unikális kapcsolatra nyílik lehetőség.

Minden évben egyre több fiatal művészt csábít a Mezőtúr déli szélén elterülő, vadregényes Takács-tanya. Itt, a Peresi-Holt-Körös partján immáron 37 éve működik egy különleges kolónia, ahol ember és természet, de még a kultúrák között is unikális kapcsolatra nyílik lehetőség.

Mezőtúr középkori mezővárosból fejlődött saját iparágakkal büszkélkedő kulturális központtá a 19. századra. A későbbi évtizedekben aztán kedvezőtlenül alakult a helyiek sorsa, a hangsúly sokkal inkább Szolnokra helyeződött. Sokan elköltöztek innen, de turisztikailag érdemes meglátni a városban rejlő mai lehetőségeket. Gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el, attraktív építészettel rendelkezik, és a helyi East Fest fesztivál is dinamikusan fejlődik évente majd 50 ezer látogatóval.

A város szélén álló Takács-tanyába 1981 óta költözött új élet. A Peresi holtág partján álló felejthetetlen hársfasor teszi különlegessé, melyet az első tulaj ültetett fiatalon elhunyt felesége emlékére – meséli Györfi Sándor Munkácsy-, és Kossuth-díjas szobrász, a művésztelep vezetője.

A kolónia története összefonódik a Nyíregyháza-sóstói Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep sorsával. E szimpózium vezetője szintén Györfi Sándor volt, aki a modern viaszveszejtéses technika meghonosítását tűzte ki a műhely céljául. A karcagi születésű szobrásznak szánt szándéka volt alkotótelepet létesíteni a Nagykunságra is, de immáron  nem csupán a szobrászatnak szentelve.

Az elmúlt évtizedekben elismert, ráadásul nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát a tábor,a fenntartást pedig alapítványi keretek között sikerül finanszírozni.  A több hetes időszak végén a városi galéria kiállítást biztosít az ott készült munkákból, melyekből bizonyos darabok a  helyi közgyűjteménybe kerülnek.

A nyíregyházi kapcsolatok intenzíven továbbélnek: állandó vendég például Balogh Géza és Orr Lajos szobrászművész, a nyíregyházi művészeti élet jeles oktatói, idén pedig a hajdani tanítványok is aktív résztvevők voltak.  „A tábor egyik legmegindítóbb pillanata látni a régi tanítványokat. Velük együtt alkotva elgondolkozok azon, hogy ezeknek az embereknek egészen más életpályája lenne, ha ott és akkor nem velünk tanulnak.”– mondja Egri Erzsébet festőművész.

Dorogi János most először vett részt az eseményen. Gömb és félgömb plasztikái szürreális atmoszférát csempésztek a kiállítótérbe. Felületükön fluid és organikus formák burjánzanak, a tábor és kiállítás mottója ugyanis az ember és természet közötti kapcsolat megjelenítése volt. Boros Miklós János szintén Nyíregyházán kezdte pályafutását. Természetre reflektáló, lebilincselő kisplasztikai közül egyet kislányával közösen készített a kiállításra.

Homoródi Éva fiatal művész már maga is Nyíregyházán tanít festészetet. Képei egyértelműen absztraktba hajlanak, de az élet felismerhető szimbolikái figurálisan is megjelennek átütő erejű hátterein.

A főváros kortárs világát Tomasz Piars lengyel származású festő képviselte. A Budapesten megtelepedett művész nemrég Varsóban állított ki, most pedig a peresi holtág partján ülve alkotta meg absztrakt kompozícióit, melyen impulzív színekkel, cseppszerű formákkal közvetíti ember és víz kapcsolatát, szinte 3 dimenziós térvilágot elevenítve meg a vásznakon.

 Györfi Sándor számára fontos volt a nemzetközi kötelékek erősítése. Nem csupán a lengyel-magyar, de a mezőtúri hagyományokhoz hűen a kun-magyar kapcsolatokat is szem előtt tartva hívott meg fiatal művésznövendékeket egyenesen Kazahsztánból.

Az augusztus 20-án megnyílt kiállítás óta az alapítvány már a jövő évi terveken is gondolkodik. A szoboröntő pavilon felújítása, a tanya rendezése, a hársfasor védetté nyilvánítása, és továbbra is a mester és tanítvány, ember és természet,  valamint nemzetek közötti kapcsolatok építése jelenti a célt.

Kép és Szöveg: Pleskovics Viola

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s