TIZEDSZER IS GYŐZÖTT A KULTÚRA!

Nem kell Pozsonyba menni ahhoz, ha a kultúrát szeretne az ember fogyasztani, mégpedig töményen. Tíz éve indult el az a kezdeményezés, amely a Pozsonyi-útra hívta mindazokat, akik a könyveket, a színházakat, a művészeteknek azt az ágait szeretik, amelyek értéket teremtenek.

Mára, a szűk utca kinőtte önmagát és „áthelyezte” az eseményeket az Újpesti-rakpart nagyobb tömegeket befogadni képes területére. Szükség is volt erre, hiszen a népek, egyre sűrűbben jelezték igényüket, hogy találkozhassanak írókkal, színészekkel, színházakkal, festőművészekkel, iparművészekkel, könyv, újság kiadókkal. Dunai Tamás mondta azt a színpadról előadásuk közben, hogy olyan ez érzésben, mint Párizsban az utca művészeinek seregszemléje.

Kétségtelen, hogy ezen a napon nem azok a produkciók, nem azok a művészek, nem azok az előadások jelennek meg, akik a mostani kormány kedvencei közé sorolhatóak, de mégsem lehet ráfogni a napra, hogy a baloldal seregszemléje lenne minden rezdülése.

A kultúra jelenik meg a legszélesebb értelembe vett sokszínűségével, kínálva nézhetőt, fogyaszthatót hova tartozás nélkül, jelezve büszkén, hogy bár elnyomottan, de jelen van.

Padon ülve, dedikálva, az előadásokra invitálva, a zene szeretetére nevelve jelenik meg ezernyi ismert arc, átadva ezernyi ismeretlen arcnak művészetének, tudásának egy piciny szeletét. Szép nap ez a hazai kultúrtörténet életében és nem véletlen, hogy ez az ízlés igencsak találkozik az emberek többségének igényével.

Pozsonyi „akció” egy évben egyszer van csupán. Illúzió, hogy mindennapjainkba csempéssze be azt a szellemigésséget, amit képvisel, pedig nagyon ránk férne, szépen elosztva akár hétfőtől adagolva a mindennapokban, amit egy napon át kapunk töményen.

Képek, portrék, ellesett pillanatok. A nap hangulatának jelzései csupán és nem tudnak a gondolatok mélyébe hatolni.  Ahhoz, hogy az érzést, ami a kultúra hazai világának összetartását jellemzi, csak úgy lehet átélni, ha ott van az ember. Ettől szép!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s