TÖBB MINT SPORT

Izgalmas sajtótájékoztatóra szólt a meghívás. 2019. január 20-án Budapestre érkezik a fedett pályás ügyességi motoros világbajnokság. Elhangzott, hogy a motoros szakágak közül ez az egyetlen verseny, ahol nem a sebesség dominál, hanem az akrobatikus elemekkel teletűzdelt akadályok leküzdése.

 Bemutatóval kezdődött az esemény, ahol a huszonnégyszeres spanyol világbajnok Toni Bou mutatott be jó pár trükköt mindabból, amit egy triálosnak alapból tudnia kell. A legizgalmasabb pillanat persze az volt, amikor a Magyar Motorsport Szövetsége elnöke, Hermann Henrik, egy leterített plédre heveredett a Duna-korzón és a bajnok „körbeugrálta” motorjával, szinte centiméterekkel megközelítve őt, majd a legtermészetesebb módon ugrott át felette.

Ez azért nem csak a televíziósoknak és fotósoknak tetszett, hanem az időközben odasereglett járókelőknek is. A mutatványok mellett láthattunk mini motoron egy tíz év alatti fiatalembert és megjelent a bemutatón a tizenhat éves Csizmazia Barnabás is, aki nem mellesleg 2018. Ausztria bajnoka.

 „Már 5 éves korom óta motorozok terepen.- mesélte Barnabás Édesapám, aki korábban eredményes enduro versenyző volt, az ott szerzett tapasztalatai alapján vezetett be a terepmotorozás rejtelmeibe. Ez idő tájt ő is indult néhány amatőr magyarországi triál versenyen, ahol a látottak felkeltették az érdeklődésemet. Édesapám, látván lelkesedésemet és elszántságomat, innentől fogva segítette a triálmotor versenyzés minél magasabb szintű elsajátítását számomra. Apa épített nekem egy viszonylag nehéz, négyütemű léghűtéses felnőtt méretű triálmotort, amellyel sikerült az alapokat megtanulnom. Utólag kiderült, hogy a nagy tömeg előnyömre vált, mert a későbbiekben használt sokkal könnyebb, gyári Honda versenymotorral már az első versenyeimen is eredményes voltam.”

Az elmúlt évi hasonló versenyhez képest az a különbség, hogy míg akkor az utolsó fordulót rendezték Budapesten, addig most az első megmérettetést láthatjuk az arénában, márpedig, amint azt a bajnoktól megtudtuk, a jó kezdés minden versenyző számára nagyon fontos.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Képek: Csizmazia Barnabás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s