Kortárs alkotást karácsonyra

Immár hatodik alkalommal rendezi meg a LATARKA Galéria kortárs karácsonyi vásárát. A szervezők célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a műalkotásokat. Az eseményről az egyik kurátor, Esse Bánki Ákos mesélt.

Idén is megrendezitek a LATARKA kortárs karácsonyi vásárt. Mire számíthatunk most?

2018-ban egy új helyszínen, a Patyolat/Próbaüzemben tartjuk meg a karácsonyi eseményünket. Bár a kiállítóhelyen változtattunk, az érdeklődők az idáig megszokott színvonalú alkotásokból válogathatnak. Több száz művel készülünk, a vásárlók ötvenezer forintért juthatnak hozzá minden darabhoz.Kuriózum, hogy idén a festmények és grafikák mellett, szobrok, domborművek is helyet kapnak a kínálatban.

Ez a vásár szinte hagyománnyá vált, miért tartjátok fontosnak immár hatodik alkalommal megrendezni?

Az alapgondolat az volt, hogy kortárs alkotásokat mindenki számára elérhető közelségbe hozzuk. Szerettük volna, hogy azok is megtapasztalják egy mű birtoklásának, vagy ajándékozásának örömét, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük. A LATARKA karácsonyi vásárára várjuk azokat a vájt szeműeket, akik komoly gyűjtemény birtokosai, de azokat is, akik az első műalkotásukhoz szeretnének hozzájutni.

Ahogy említetted számos művész munkájával találkozhatunk a vásáron. Mi alapján választjátok ki őket?

 Az évek alatt kialakult az a kör, aki biztosan részt vesz az eseményünkön, sokszor azokat hívjuk meg, akiknek a művei szerepeltek az év közben szervezett tárlataink egyikén, de járunk más galériák megnyitóira is, ott is keressük az alkotókat. Nagy örömet jelent számunkra, hogy egyre többen jelentkeznek, hogy kiállítsanak a vásáron. A művek kizsűrizésére nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a LATARKA színvonalas eseményeihez hűek maradhassunk.

Kik vesznek részt a munkafolyamatokban?

 Csak mi, a LATARKA kurátorai, Bársony István, Tomasz Piars, és jómagam. Minden feladatot mi végzünk el, a munkák kiválasztásától kezdve, a rendszerezésen, a promotáláson keresztül, egészen a művek installálásáig.

Hatodik alkalommal rendezitek meg. Hogy látod, elértétek a célotokat, a LATARKA karácsonyi vására közelebb hozza az embereket a művészethez?

 Többen is ott vásárolták meg a gyűjteményük első darabját és azóta rendszeres műélvezővé váltak. Egyre jobban elterjed az az attitűd, hogy egyedi műalkotást ajándékozni, nem egy földtől elrugaszkodott dolog, egyre többen élnek ezzel a lehetősséggel. Jó érzés, hogy ebben a szemléletváltásban a LATARKA Galériának is nagy szerepe van.

Szeretettel várunk mindenkit a LATARKA kortárs karácsonyi vásárára 2018. december 18-án egész nap a Patolyat/Próbaüzemben.

Szöveg: Sinkovics Szilvia    Fotók: LATARKA Galéria

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s