ANYÁNAK LENNI

Köszönöm Krisztikémnek, hogy 4. éve már nem csak odaadó feleség,

de a gyermekünket szeretetben, gondoskodásban nevelő édesanya is!

Találtam egy padot a játszótéren, ami egy fa árnyékában éppen rám várt. Kényelembe helyeztem magamat, közben végig abban gyönyörködtem, ahogy a feleségem a kislányommal játszik. A kis ovisom ügyesen szökkent át egyedül a kötélpálya akadályain, de persze sokkal bátrabb volt, ha mellette állt az anyukája. Csodálatos ez a bizalom. Egyetlen pillanatra sem jutna eszébe, hogy ha baj van, akkor anya ne kapná el. A feleségem testőrként kísérte minden egyes lépését. Testőr. Ez a szó általában egy nagyon erős, precíz, végtelen türelemmel bíró, figyelmét minden apró részletre kiterjeszteni képes embert juttat az eszünkbe. Pont, mint anya igaz? Á ez butaság és már hesegettem is el ezt a gondolatot magamtól, hiszen egy testőr képzett harcművész, fegyverek szakértője és ha kell, akkor a saját testével is megvédi kliense életét.

Hagytam elkalandozni a figyelmemet és hirtelen megakadt a szemem egy hosszú kendőt viselő anyukán és kislányán. Minden bizonnyal a szokatlan öltözéke hívta fel magára a figyelmemet. Arab családnak tűntek. Csúszdázott a kislány és mindig hatalmasat kacagott, amikor anyukája elkapta. Nagyon hasonló jelenet játszódott le, mint a feleségem és a lányom között. A kislány játszik, az anyuka testőrként vigyáz rá. Megint ez a szó motoszkált a fejemben: Testőr.

Az anyuka kezén a hegek és az apró forradások az arcán arról árulkodnak, hogy hányatott élete lehetett. Szinte láttam magam előtt egy háborús helyzetben, amint a kislányát magához szorítva menekül a lövések elől. Testével védi a kis testet a karjaiban. A kezén mély sebekből folyik a vér, az arcán repesz szilánkok okozta sérülések. Minden lépés egyre nehezebb a számára, de nem adja fel, hiszen nem magért fut, hanem a kislányáért. Látom, a szemeiben azt a tüzet, ami minden anyában benne van. Ez a tűz hajtja őt utcáról-utcára, városról-városra sok ezer kilométeren át, távol az otthonától, leküzdve természetet, kerítést, gáncsoló riportert és ha kell, ezek a lángok teszik őt képessé, hogy akár az élete árán is megvédje a gyermekét. Bár a menekülés és a sok testi és lelki sérülés nyomot hagyott rajta, de most itt vannak biztonságban.

Szerencsére a feleségem békeidőben lehet édesanya és az ő küzdelmei mások. Emlékszem, amikor ő rohant a karjában Olíviával orvoshoz, a szemében azzal a lánggal. Ő is megállíthatatlan volt. Eszembe jutnak az éjszakák, amikor a babánkat hasfájás gyötörte és Krisztikém minden alkalommal ott virrasztott mellette. Felidéződnek bennem a harcaink az óvodával a tejfehérje mentes diéta kapcsán és még sorolhatnám azokat a helyzeteket, amikor, ha nem is fütyültek a fülünk mellett lövedékek, de bizony harcolni kellett a lányunkért.

Tudom, hogy ha a feleségemnek kellene gránátok elől menekítenie Olíviát, megtenné. Megtenné minden anya, mert az anyaság független vallástól, nemzeti hovatartozástól, országhatároktól. Az anyaság a világ minden pontján ugyanazt jelenti. Szeretni, védelmezni, gondoskodni, önmagunkat feláldozni. Testőrnek lenni.

Szöveg és fotó: Roszberger

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s