ROBBANTOTT A DINAMIT

Figyelem a híreket. Mostanában elég sokszor találkozok azzal az információval, hogy fel nem robbant bomba kerül elő időről-időre. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a Dinamit jelenséggel most találkoztam először. Figyelemmel kísértem az együttes útját az újra indulás során. Sőt! Fényképeztem is, ha csak módom volt rá, mert azt a zenét, amit Ők játszottak, játszanak mindig is a magaménak éreztem.

Nem nagyon szoktam írni elő zenekarokról egy-egy nagy buli esetében, de a HatsBand megérdemel pár fotót és egy kis bemutatást. A Magyar Rock Zenészek Egyesülete által meghirdetett országos tehetségkutató versenyen találta őket legjobbnak a szakma, amelynek első díja a Dinamit előtti fellépés volt. Sikerük kiváló példa arra, hogy nincs gond tehetségek terén az utánpótlással.

Szerencsés voltam, mert szinte a stúdió munkáktól hallhattam azt, ami Németh Gábor „boszorkánykonyhájában” született. Az, azért mégis szíven ütő hír volt, hogy eredeti felállásban láthatom az együttest a Barba Negra színpadán. Eszembe jutott számtalan emlék, ami ifjoncként és rock imádóként elvarázsolt évtizedekkel ezelőtt. Nem tagadom, „faltam” a rockot minden formájában és a külföldi bálványok előtt számomra a hazai csapatok jelentették életem desszertjét.

A nevek felsorolásába is beleremegtem. Vikidál Gyula, Szűcs Antal Gábor, Németh Lojzi, Németh Gábor, Papp Gyuszi. Ezernyi formációból ismerem mindegyikőjüket, de a DINAMIT egység az tényleg maga a robbanás.

Szeretek a back stagaben fotózni, mert, amit közönség nem lát, az is tud gyönyörű lenni. Miniszteri látogatás, Varga Mihály személyében, baráti ölelések az együtt zenélés örömének olyan kifejezése a zenészek mosolyában, ami számomra, mindig azt jelentette, hogy csoda történik pár percen belül. Ami hátul még egy biztató vállveregetés, a színpadon pedig a dobos és a basszusgitáros összenézése után a tökéletes zenei élmény.

Még csak a szélén gyülekeztek a főszereplők a pódiumnak, de a közönség olyan ovációval „robbantott” amelyet talán a pesti oldal legtávolabbi részén is hallottak. Pillanatok alatt DINAMIT lett a vére mindenkinek. A csoda minden  egyes szám után, ezerrel zúdult belénk.

Vikidál olyat produkált a színpadon, ami minden hetven feletti embernek példát mutat, hogy miként kell megélni azt, ami Te vagy. Nem tagadom, csodálom az embert ma is. Németh Gáborról azért nem írok külön, mert nála jobb dobost, precízebbet Európa szerte találni, művészet lenne. Lojzival nem csak a basszusgitár köt össze. Ember, a legnemesebb értelemben, akivel sors valaha összehozott. Szűcs Antal Gábort a hazai gitárművészek sokasága elé tudom helyezni a tudása miatt és a szerénysége folytán, amivel ezt kezeli. Papp Gyuszi az az ember, akit, mindegy milyen színpadon, milyen formációban nézem, éli a zenét a legmagasabb színen. Csoda, hogy ŐK a DINAMIT a véremben?

Persze, az élet itt megállt volna, ha nem tekintem a mai DINAMIT-ot, annak, ami a ma. Rudán Joe olyan éneket hozott a zenekar életébe, amely méltán utódja minden nagy elődnek és a basszusgitárnál Zsöci sem okozhat csalódást senkinek.

Képileg nehéz reprodukálni azt a hangulatot, amit a péntek este jelentett a Barba Negrában, de talán sikerült hangulatjelentést adni arról, ami a szívemnek kedves.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

There are 3 comments

  1. Turbók János

    A Dinamit zenéje, a hangszerelés és Vikidál Gyula énekhangja, már a hetvenes években világszínvonalú volt! Bemutatkozó koncert: 1979. július 28. Agárdi Popstrand. Nyári nagy koncert: 2019. aug. 10. Agárdi Popstrand, Dinamit, Ismerős Arcok, Balázs Fecó, Varga Miklós

    Kedvelés

  2. Louis Todor

    Nahát… nem gondoltam volna, hogy ennyi év után ez a koncert szóba kerül. Én is ott voltam, mert a hangosításba be kellett segíteni… felejthetetlen élmény. Jó érzés a te nevedet is látni talán még emlékszel rám: Todor Lajos V’Moto Rock.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s