3rd SOPHIANE INTERNATIONAL PHOTO SALON 2019.

A rómaiak által közel kétezer éve alapított Sopianae, majd a frank uralom idején Quinque Ecclesiae névre hallgató város ókeresztény síremlékei, kápolnái ma az UNESCO világörökség féltett kincsei. Szent István püspökséget alapított itt, a Pécs városnév 1093-ban bukkan fel először írott emlékeinkben. Nagy Lajos itt alapítja meg 1367-ben az ország első egyetemét, amely 2017-ben ünnepelte 650 éves jubileumát. Ebben a humanista szellemi központban élt Janus Pannonius is, itt nyílt meg az ország első közkönyvtára. Pécs a török hódoltság idején is közigazgatási központ maradt, számos máig fennmaradt építészeti emlékekkel. Nagy-hírű kulturális intézményei (Nemzeti Színház, Kodály Központ, Pannon Filharmonikusok), művészeti gyűjteményei (pl. Zsolnay, Csontváry, Vasarely, Amerigo Toth, Martyn Ferenc), pezsgő kulturális élete révén méltán nyerte el 2010-ben az „Európa Kulturális Fővárosa” címet. Pécs az UNESCO kulturális örökségének listáján is szerepel.

A 2016-ban útjára indított „Sopianae Int’l Photo Salon” a 60-as, 70-es évek pécsi fotográfiai sikereire alapozva szeretné a város, az egyetem kulturális életét napjainkban is színesebbé, vonzóbbá tenni. Úgy gondoljuk, hogy ez tökéletesen sikerült, hiszen a fotószalon nemzetközi összehasonlításban is magas színvonalú, és sok látogatót vonzó esemény.

Az idei pályázaton 70 regisztrált alkotó 875 alkotása került a zsűri elé, amelyből 216 (~25%) szerzett elfogadást, díjat. A zsűri tagjai Cseri László MFSz, Horváth Imre EFIAP/s, A-MAFOSZ/s és Papp Elek MFIAP, EFIAP/d3, E-MAFOSZ fotóművészek voltak. A szervező bizottság: Barakonyi Károly, EFIAP/b, A-MAFOSZ/b, Déri Judit titkár, EFIAP, A-MAFOSZ/b

A nemzetközi pályázat MAFOSZ védnökségű, támogatja a Pécsi Tudományegyetem (kiemelt támogató), a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és Pécs városa.

A 3rd Sopianae International Photo Salon 2019 nemzetközi pályázat kiállítását – amelynek a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Pécs, Universitas u. 2/a.) adott helyet – Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke és Hámori Gábor, a Mecseki Fotóklub elnöke nyitotta meg, szeptember 30-ig látogatható.

Forrás: Mecseki Fotóklub és www.eifert.hu

Képek a megnyitóról: Bezdán József, Olasz Ági, Eifert János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s