NYAKAS TANYA

Szerencsére az ember életében vannak olyan véletlen találkozások, amelyek később sokat jelentenek az időfolyamban. Bevallom őszintén, nem nagyon akaródzott nyáron Vác városába látogatni a Vigalom eseményeire, bár a várost igencsak ismerem, mivel ott jártam gimnáziumba, majd a sors oda vezényelt katonai szolgálatra is.

A Váci Vigalomba már több alkalommal invitáltak ismerőseim, de valahogy kimaradtak az események. Fotós csapatunk hívásának azonban nem lehetett ellent állni. „Élesre töltött” fényképezőgépekkel jártuk a várost, a tömeget, az árusokat és a sok bóvlit! Megörökítendő téma nem igazán akadt, egészen addig, amíg fel nem fedeztük a hagyományőrzők táborát.

Itt, aztán elkezdtek kattogni a masinák. A legizgalmasabb az volt, amikor harci bemutatóra invitáltak bennünket a „kikiáltók”. Jött a gyalogság és a lovasság. Az én figyelmem leragadt a lányok lovas csapatánál. Gyönyörűen összehangolt mozdulatok, fergeteges koreográfia hozta azt, amiért leginkább érdemes volt megjárni Vác városát.

Fotós szemmel nézve a dolgot, nem maradhatott el a megszólítás sem. Kelessy Szilvivel megbeszéltük a képek küldését és egy későbbi fotózás lehetőségét. A „csapatból” pedig felfedeztem egy igazi hercegnőt, Pallagi Katát. Először Őket fotóztam meg, Erikával, nővérével együtt.

Nem telt el sok idő és köszönhetően a lovas lányoknak, olyan élményben volt részünk, amit aligha feledünk. Vágta az alacsony állású Dunában. Élvezték a pacik, a lányok és mi is, fotósok. Természetes volt, hogy gondolkodtunk egy második menetben és Szilviben olyan partnert találtunk hozzáállásban, emberileg, ami „elkorcsosult” világunkban ritka kincs.

Lovasaival kivonultak Szendehely mellé és “kínáltak” a gyönyörű őszi erdővel, vágtáikkal, de elsősorban magukkal olyan fotótémát, amelyről csak álmodozik mindenki, aki alkotni szeret fényképezőgépével.

Ezek után természetesen iszonyúan kezdett érdekelni a bázis, az az a Nyakas Tanya, ahonnan kaptuk ezt a sok-sok szépséget. Verőcén, némi navigáció után találtuk meg a település szélén a „birtokot”. Megállva egy hosszú bekötő út előtt, először két egymással játszó, rettentően vidám kutyus rohant felénk, mögöttük, a „fogadóbizottságban”, méltóságteljesen lépdelt egy szürke cicus és természetesen Szilvi.

Ez az Ő otthonuk, birodalmuk. Nagyon nagy tér a lovaknak, de elférnek rajtuk a kacsák, ludak és a tyúkok is. Ami, itt történik, az az igazán érdekes! A saját pacikon kívül minden ló vendég, mert Szilviék legfontosabb tevékenysége a belovaglása azoknak a „befogadott” lovaknak, akik úgy tanulnak a tanyán, mint az iskolában. Természetesen van lehetőség tanulni magát a lovas tudományt, elsajátítani a tereplovaglás tudományát és gondolom csatlakozni a hagyományőrző csapat ténykedéséhez is.

Nekem, látva a napi életet először a suttogó esete jutott eszembe. Szilvi megmosolyogta a gondolatomat és annyiban igazított ki, hogy a, lovak azok, akik nekik suttognak. „Elmondják” gondjaikat, érzéseiket. Megnyílnak, ha kellő türelemmel, hozzáértéssel fordulnak hozzájuk. Itt nincs szabadnap, ünnepnap és semmi, ami elvonja a figyelmet a „barátok” fejlesztéséről.

Azt is megtudtam, hogy a Nyakas Tanya névadása is egy barátnőtől származtatható. Kifejtette, hogy azt kell megnevezni, ami legelőször jut a tulajdonosok eszébe. Így aztán nem makacs, hanem „nyakas” lett a tanya hivatalos titulusa. Búcsúzkodás közben, az jutott eszembe, hogy, ha nekem egyszer lenne egy saját lovam, azonnal elvinném a Nyakas Tanyára Szilviék kezébe adva, megtanulni mindazt, ami egy tisztességes pacinak illik tudnia. Természetesen, aki figyeli fotós dolgaimat, gondolhatja, hogy a csapat nem utoljára szerepel fényképezőgépem, fényképezőgépeink előtt.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

There are 2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s