AZ Ő SZEMÜKKEL A VILÁG

A történet évekkel ezelőtt kezdődött. Gyógypedagógusként a Szellő EGYMI-ben dolgoztam, mint logopédus. Aktív fotósként természetes volt, hogy a FotóSarok segítségével indítottunk egy fotószakkört, komoly fényképezőgépekkel. Nagyon hamar kiderült, hogy sok tehetséges gyerek jár az iskolába.

Hozzám irányítottak egy tizennégy éves fiatalembert, aki autistaként egyetlen szót nem volt hajlandó mondani és szinte „falnak” nézett mindenkit. Rövid küszködés után a kezébe nyomtam egy fényképezőgépet. A csodák ekkor kezdődtek. A technikát pillanatok alatt elsajátította és elkezdtünk fotózni. Mindent az ég felé. Az Ő világa tizenöt méterre a föld fölött kezdődött.

Szentannai Adrián után nővére, Adrienn is megkapta a fényképezőgépet. Ő csak saját magát fényképezte, megelevenítve grimaszaival a mesefilmekben látott figurákat. Fél év után önálló kiállítást tudtunk rendezni kettőjüknek a Lehel-téri Galériában.

Öt év telhetett el az óta és közben vezetője lettem az Óbuda Fotóklub Egyesületnek, amely ötven éves történelmével az egyik legpatinásabb klub a hazai fotós életben. Sokan voltunk, akik úgy gondoltuk, hogy a sikeres kiállítás és a csodás album megjelenése után még valamit alkotnunk kell a jubileum évében.

Létrehoztuk az Autista Fotós Csoportunkat! Nagyszerű embereket találtunk erre, s már az első fotós sétán kiderült, hogy sok-sok olyan alkotás született, amely megalapozza a csoportot országossá bővítve, művészi megjelenésssel a hazai fotós életben és akár nemzetközi vonatkozásban is.

A munka „oroszlánrésze” az összefogás, az alkotás ezután következik, hiszen a NIKON jóvoltából alkothatunk, igen komoly fényképezőgépekkel. Várjuk azok jelentkezését is, akik interneten tudnának kapcsolódni hozzánk, akár vidékről, akár a határon túlról is.

Az AUTISTA FOTÓSCSOPORT elindult. Nyitottak vagyunk minden hasonló segítő kezdeményezéssel együttműködni, hogy közösen mutassuk meg, hogy mire képesek a fotózás területén azok a művészek, akik autizmussal élik mindennapjaikat. A fotók az első sétán és a sajtónak való bemutatkozáson készültek. Van pár kép, ami már a fiatalok alkotása.

Szöveg: Koncz Dezső

Fotók: Bolla László, Szabó Péter sajtótájékoztató

Autista fotóművészek: Bánfi Bence, BEN, Háló Roland, Luci Gábor, Szentannai Adrián és Adrienn, Várady Lajos

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s