FEKETE ESERNYŐK

Vártam már, hogy megmozduljon valami. Figyeltem a tárgyalási kísérleteket a pedagógus szakszervezetek és a kormányzat között, de nagyon azt éreztem, hogy időhúzásra játszik az oktatás felső vezetése. Készségesnek mutatkoztak elfogadni a javaslatok tömegét, de egyetlen valós megállapodás sem született.

Visszagondoltam arra a tüntetéssorozatra, amikor pár évvel ezelőtt több tízezren vonultunk a jövő generációjának érdekében. Akkor is elkészültek a javaslatok, petíciók, füzetek, amelyek okos megoldásokat tartalmaztak. Az érezhető erő, tömeg hatására elindult a párbeszéd is, süket fülekre találva minden esetben.

Aztán, jöttek eszement ötletek törvényjavaslatok az oktatás szinte minden területén. Óvodások iskolába kényszerítése, teljesen előkészítetlenül, szakoktatók átminősítése, alternatív iskolai módszerek ellehetetlenítése, szülők megfenyegetés a szakmai végzettség nem megszerzése miatt és sorolhatnánk végtelenségig hasonló intézkedéseket.

Úgy tűnt, mintha a sok elrontott intézkedést rátolta volna a kormányzat az összes szereplőre.  Ebből lett mostanra igazából elege mindenkinek, aki jó szándékkal próbálta jobbá tenni az oktatás siralmas helyzetét. Már csak azt nem tudom megítélni, hogy a rombolás szándékosan történik, szakmai nem hozzáértés az oka, vagy a pedagógus társadalom lenézése okán születnek az „ötletek”?

Gyanítom, mindegyikben benne lakik az igazság. A szomorú az, hogy a pedagógus pálya egyre kevésbé vonzó. Mitől is lenne az?  A rendezett fizetés – állítólag ez megtörtént – elmarad a más szférákban elérhető jövedelmektől, a terhek, az intézkedésekkel, törvényekkel hihetetlenül megnövekedtek. A tanszabadság megkurtítása is inkább a „szolgaság” kategória felé sodorná a szakmát.

Csak az indul el az óvodapedagógusi, tanítói, tanári pálya felé, aki tényleg elhivatottságot érez az a gyerekek tanítása iránt. Lassan az a generáció, amelyik még érezhette a társadalom megbecsülését, kora miatt kilép a rendszerből.  Mi lesz pár év múlva? Igencsak sötét felhők körvonalai kezdenek az égre festődni.

Pár éve hatalmas döbbenet volt, amikor a zuhogó esőben Sándor Mária, a fekete ruhás nővér a tüntetés végén öt perc csendet kért. Félelmetes volt hallgatni az eső kopogását több tízezernyi esernyőn. Az esernyők most is előkerültek. Feketék és komorak a néma csöndben. A szervezők azt kérték, hogy minden oktatási intézményben kerüljön ki egy ilyen esernyő és maradjon jelképként ott egészen addig, míg nem történik valós lépés a kormány részéről. Döbbenet az első hivatalos reakció a pedagógusok feltételeiről: Soros!

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s