XIX. NEMZETKÖZTI-MAGYAR FOTÓSZALON

A Művészetek Háza Gödöllő Konferencia termében látható a XIX. Nemzetközti-Magyar Fotószalon 2019. című vándor-kiállítás, amelyet Danis János EFIAP/p fotóművész, az MFVSZ etikai bizottságának elnöke nyitott meg. Ez alkalommal sor került az eddig még át nem vett díjak átadására is.

A Fotószalon a Magyar Fotóművészek Világszövetsége szervezésében jött létre, és a budapesti bemutató után Dunaszerdahely, Ózd, Nagykanizsa, Komárom, Léva következett. Gödöllőn a kiállítás 2020. január 16-ig tekinthető meg, majd tovább vándorol a Kárpát-medence tíz-tizenkét városába.

A kiállítást kísérő színvonalas katalógus akár védjegye is lehet a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tevékenységének, amelynek elnöke, dr. Patrus Sándor ezeket írja bevezetőjében:

„Kedves Érdeklődő! Ismét elmúlt egy év az előző katalógus megjelenése óta. Amennyiben Ön figyelemmel kíséri a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tevékenységét, bizonyára felfigyelt egy fontos dologra. Ez pedig nem más, mint hogy minden évben megújulunk változtatunk a korábbi fotószalon megjelenésünkön, így a katalógus tartalmán is. Tesszük ezt annak érdekében, hogy a munkánkat – azt, ami számunkra fontos – minél magasabb színvonalon képviselje a szalon anyaga. Az elmúlt 7 évben számos újítást, változtatást vezettünk be annak érdekében, hogy Ön, Kedves Érdeklődő minél jobban megismerje munkánkat, törekvéseinket, célkitűzéseinket. Természetesen figyeljük a kiállításainkra látogató egyre nagyobb létszámú közönség reakcióját és örömmel fogadjuk az elismerésüket. A 7 év alatt az egy kategóriás 10 db-os képektől eljutottunk az öt kategóriás 25 db-os pályázatokig. A képeinket minden évben más-más elismert, neves fotósokból álló zsűri bírálja el, ami garancia a magas szakmai színvonalra. Ez évben is hűen a korábbi szalonjainkhoz a kategóriák között megtalálható a 2019. évhez kötődő emlékezés – II Rákóczi Ferenc fejedelemmé választásának 315. évfordulója, megtalálható a magyar identitás megőrzését, támogató, Kárpát medencei magyar népcsoportok, és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen kiírt kategória, a Játszunk. Többen feltehetnék a kérdést, hogy ebben mi az új, mi a bővülés, ha nem vennék észre, hogy egy ötödik kategória, a Természet kategória is önállóan megjelenik a kiírásunkban. Ezt az önálló megjelenést két dolog indokolja. Egyrészt a külföldi tapasztalataink, pályázati ismereteink szerint a magyar természetfotósok munkái nagyon elismertek, számos komoly nemzetközi díjjal rendelkeznek, közülük számosan a Magyar Fotóművészek Világszövetségének a tagjai, erősítve ezzel is a szövetség jó hírnevét. A másik oka, hogy a szövetségen belül befejeződött a földrajzi régiók kialakítása, és elkezdődhetett a szakmai munkabizottságok létrehozása. A fent leírtak miatt elsőre a természetfotó tagozatot alapítottuk meg, akik nagyon hamar elkezdték a közös, egymást segítő, támogató munkájukat. Ezt a tagozatot több szekció is követi majd. Ennél többet egy fotókatalógus megjelenéséről, egy fotószövetségről írni nem szabad, hiszen a képek beszédesebbek, mint bármilyen leírt szöveg. Nagyon várjuk Önöket véleménycserére, a XIX. Nemzetközti-Magyar Fotószalon anyagát bemutató, a Kárpát-medence 16-20 helyszínén rendezendő kiállítások bármelyikén.”

Eifert János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s