KELETI ÉVA

Vártam. Kimondottan sokat vártam. Eredetileg a kiállítás megnyitó éjjelén megírtam a gondolataimat, de látva a sok száz fényképezőgépet, kamerát, nem akartam belépni a „hírtengerbe”. Számomra az esemény több volt, mint egy riport. A karácsonyi ünnep emelkedett pillanataiban is sokat gondoltam arra, hogy itt az idő és talán a csendesebb hétköznapokban jobb lesz feleleveníteni a Műcsarnokban történteket.

A történet elég messzire nyúlik vissza. Alig túl a húszon, fiatalemberként, határozott mozdulattal vittem be diáimat az Új Tükör szerkesztőségébe. Szegkovácsok, hajnali négykor, szikrákkal, csodás fényekkel. Keleti Éva a fotórovat vezetője volt. Átnézte a fotókat és lett belőle két oldalas színes anyag. Kéthavi pedagógusfizetésem volt akkor a honorárium. Fotós szerelmemet, akkortól nevezem „indító katalizátornak”, messze nem a pénz miatt.

Egész sok víz folyt le az óta a Dunán és történt velünk milliónyi dolog a fotózásnak nevezhető „égen”. Egy bizton maradt, Keleti Éva. Ha fotózott, ha nem, Ő volt az, aki, gondolatban mindig előttem járt „csillagot ragyogtatva” a műfaj égboltján.

Amikor, átvettem az Óbuda Fotóklub Egyesület vezetését, elsőként Őrá gondoltam, hogy tiszteletbeli tagságra felkérjem. Gondolkodás nélkül igent mondott. Az is kiderült, hogy ezer szállal kötődik a patinás klub indításához. Ugyanígy elfogadta felkérésünket Módos Gábor és Tóth István Füles. „Gazdagok” talán nem csak attól vagyunk, hogy tiszteletbeli tagjainknak tudjuk Őket, hanem attól is, hogy kiváló csapat lehetünk Velük.

Éva kiállításának a megnyitóján a Műcsarnokban szinte mindannyian ott voltunk a klubból. Sok-sok év kihagyás után ismét fotózik. Olyan képek kerültek a falra, amelyek egy egész élet remekművei, de mivel egy pár éve, ismét kezébe vette az „alkotást”, születtek olyan fotók, amelyek, nem ismétlések, hanem a művészet mai megjelenítése egy igaz fotóművész szemével.

A Műcsarnok, ma egy olyan hely, 2020. február 2-ig, hogy akit megérintett valaha is a fotózás, annak ott a helye. A fotók a megnyitón készültek 2019.december 10-én.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s