BUDAPESTRE FIGYEL A CIRKUSZVILÁG

Abban a szerencsében volt részem, hogy a tizenharmadik Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál számomra, jóval az első porondra lépő művész előadása előtt elkezdődött. Ott voltam a repülőtéren, amikor a legnépesebb delegáció megérkezett. A Kínából jött artista csapatot Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár fogadta, aki nem mellesleg a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt, nem is olyan régen.

Egy szál rózsa, rövid köszöntő beszédek és indulhatott a „nagy kaland”. A csapatban egyébként feltűnően sok volt a tizenéves fiatal, s ez azonnal kíváncsivá tett, hogy milyen produkciókat várhatunk Tőlük a porondon.

Hatalmas limuzinnal érkeztek a főszereplők a cirkusz elé, ahol igazán impozáns fogadtatásban részesültek, majd irány a VIP helyiség, ahol jöhettek a rövid interjúk. Közben a közönség gyülekezett az „arénában” szinte teljesen megtöltve a széksorokat.  Felváltva lehetett hallani minden felől, angol, francia, német, orosz, kínai és még kitudja hány nyelven a mondatfoszlányokat.

Kiválóan komponált módon kerültek a résztvevő országok zászlói a jakut hölgyek kezébe, majd Szíjártó Péter, külügyminiszter megnyitója után indulhatott a verseny. Bizony, itt nem „babra megy a játék”! Azon kívül, hogy a fő díj elnyerése a cél mindenki számára, az sem mellékes, hogy a zsűri, kizárólag cirkuszigazgatók, a világ minden tájáról, árgus szemekkel figyelhetnek minden mozdulatot az esetleges későbbi szerződések reményében.

„A” és „B” előadásokon mutatkoznak be az artisták majd egy héten keresztül. A fotó összeállítás a két programot igyekszik bemutatni, természetesen a teljesség igénye nélkül. Megjósolni a győzteseket nem nagyon lehet, hiszen amit láthattunk az világszínvonal. Talán az sem mellékes, hogy a legjobbak átteszik székhelyüket Budapestre, hiszen a „győztesek attrakciói” lesznek egy darabig a Fővárosi Nagycirkusz műsorán. S, hogy ebben kiket láthatunk majd, az január 13-án a díjkiosztó gálán derülhet ki legkorábban. Arról természetesen a Nagylátőszög oldalán külön is beszámolunk.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s