Magyar Sommelier Bajnokság 2020 Május 2

Hallottam a Sommelier munkájáról, feladatáról de ilyen szakemberrel még nem találkoztam. Nagy izgalom mindjárt a legjobbakat  versenyzés közben látni. A Magyar Sommelier Szövetség 2011 tavaszán alakult. Azóta minden évben megrendezik a bajnokságot. Ez évben az elődöntő Tatán zajlott A végső megmérettetés pedig Pesten A Gundel báltermében.

Izgalommal készültem, borász szakembert is vittem magammal kérve, hogy segítse értelmezni a történéseket. Az elődöntőn a délelőtti írásbeli és borfelismerési feladatmegoldások után a versenyzők a szakmai zsűri, valamint a nagyszámú érdeklődő közönség előtt adtak számot képességeikről és tudásukról. Ez egyik feladat volt vörösbor dekantálás és megfelelő étel ajánlása, majd öt falatkát kóstoltak, hogy azokból megfelelő indoklással kiválasszák azt a kettőt, amelyek a leginkább párosíthatók az e célra odakészített és megkóstolt két borhoz.

Ki az a sommelier? Ha egészen pontosak akarunk lenni, ő egy igazi borszakértő. Mondták nekem. Igen kifinomult ízleléssel kell rendelkezniük. Hogy miért? A sommelier egyik feladata a különböző ételekhez a tökéletes bor kiválasztása és ajánlása. A Sommelier amellett, hogy az étterem teljes italkínálatért felelős, az egyik legfontosabb feladata, hogy úgy állítsa össze az itallapot, hogy az összhangban legyen az étlappal. Míg a chef az ételek mestere, a sommelier-t nevezhetjük az italok mesterének.

Elegáns reprezentatív környezetben zajlottak az események méltón a jelentős eseményhez. A győztes viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka 2020 címet. Sok sikert az érdekes izgalmas munkájukhoz. Nagy élmény volt ott lenni szemlélődve tanulni, fotózni, Köszönjük a lehetőséget. Talán jövőre is ott lehetünk.

Kép és szöveg: Szendrei Tibor

There are 2 comments

 1. iszedo

  Hát a sommelier meghatározása nem pontos a leírásban. A sommelier az borszakértő, pl. jogosultsága lehet a Burgundi típusú borok minősítésére. Tehát ő egy borfajta borminősítő szakembere.

  Iván

  Nagylátószög ezt írta (időpont: 2020. márc. 8., V, 10:19):

  > obudaiujsag posted: “Hallottam a Sommelier munkájáról, feladatáról de > ilyen szakemberrel még nem találkoztam. Nagy izgalom mindjárt a > legjobbakat versenyzés közben látni. A Magyar Sommelier Szövetség 2011 > tavaszán alakult. Azóta minden évben megrendezik a bajnokságot. Ez évb” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s