Eifert János, a képzelet fotográfusa.

Monumentális életműtárlat az Alföldi Galériában.

Visszapillantás címmel nyílt meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a vásárhelyi születésű Eifert János fotóművész életmű-kiállítása. A kiállítóhely tíz termében másfél száz fotó mutatja be pályáját az alkotó az 1964-es, első kattintásaitól napjainkig.

A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban 237 önálló, és több mint kétezer csoportos kiállítását is számba véve, valamennyi kontinensen láthatták már képeit a tárlatlátogatók – mondta el Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, hozzátéve, hogy két hónapon át mintegy százötven kép várja az érdeklődőket a galéria valamennyi földszinti termében és a folyosókon is.

– Hódmezővásárhely számára mindig is fontosak voltak alkotóművészei, akik büszkék vásárhelyi gyökereikre – fogalmazott köszöntőjében Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere, rámutatva, hogy számukra a város mindig is igyekezett kiállítási lehetőséget teremteni. Mint fogalmazott, Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet, tevékenységét a számtalan szakmai elismerés mellett Hódmezővásárhely díszpolgári címe is fémjelzi.

Egyensúlyozás a valóság és a képzelet határán – így határozta meg Eifert János monumentális életművének legfőbb értékét megnyitójában Feledy Balázs művészeti író. Az Alföldi Galéria tíz termében a fotóművész szám szerint 238. önálló kiállításán láthatók riportfotói, portréi, csendéletei, a tánc- és aktfotói, természetképei, amelyek igazolják a művész szerteágazó sokoldalúságát. A Búvár utcai szülői ház, Béla öccsétől kapott első fényképezőgéppel készült első kattintások után 17 évesen került táncosként a Honvéd Művészegyüttesbe, ahol a táncot belülről ismerő fotósként a mozgás pillanatának megragadása foglalkoztatta, s a színpad varázsa a vásárhelyi tárlat világát is áthatja.

– Ez a tárlat életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása, s azért Vásárhelyen szerveződik, mert itt születtem, s a mai napig szoros szálakkal kötődöm a városhoz – fogalmazott Eifert János. – És ahogy a gyermek a szüleinek beszámol sikereiről, eredményeiről, úgy számolok be én is szülővárosomban, az Alföldi Galériában, ahol az itt született művészek közül már sokan tették ezt.

A képek a klasszikus fotótörténeti műfajok, a portré, emberábrázolás, tájkép, városkép, az akt, a riportfotó kategóriájába tartoznak, de az alkotó túllépett a fényképészeti szabályok technikai értelemben vett szűk lehetőséget adó keretein. – Nézni, látni és láttatni a valóság és a képzelet peremén egyensúlyozva – fogalmazta meg Eifert János a képíró feladatát, hozzátéve, ha egy kép nem ragadja meg a látogatót az első pillanatokban, akkor az valószínű hogy érdektelen.

A tárlaton láthatók a művész korai időszakában készült felvételek, amelyek a világhírnevet hozták számára, de a kiállítótérbe kerültek azok fotók is, amelyeket Eifert János néhány hete készített, így megfigyelhető a folyamat, amely során a fotóművész újabb és újabb eszközökkel adja át gondolatait a képek befogadóinak.

Eifert János, a képzelet fotográfusa – fogalmazott Feledy Balázs, aki különösen izgalmasnak értékelte az alkotónak a riportfotó és a természetfotó határán készült felvételeit. Bár a képzeletet nem lehet lefotózni – tette hozzá a művészeti író –, de a fényképészeti eszközök és a számítógépes kreativitás olyan módon tágítják ki Eifert fantáziájának birodalmát, hogy általuk teljesen új dimenziókat tár a fotográfia elé.

Az április 19-i látható kiállítás megnyitóján Lőrinc Katalin táncművész és Roszkos János harsonaművész közös előadását is láthatta a közönség, amelyet követően Eifert János alkotói tárlatvezetés keretében avatta be fotói világába a vernisszázsra érkezett látogatókat.

Forrás: Tornyai János Múzeum

Fotók: Arany-Tóth Attila, Török János, Gémes Sándor, Rádió7, Fekete Attila, Sági Ági, Rafai Gábor, Olasz Ági, Gajdos Gábor, Prezmeczky Prézi Péter, Pinke Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s