AZ AUTIZMUS VILÁGNAPJÁRA

Amikor, tanáremberként először találkoztam egy olyan fiatalemberrel, aki egyetlen szót sem szólt és semmilyen formában nem volt hajlandó kommunikálni velem, bizony azt éreztem, hogy tehetetlen vagyok. Egészen apró lépésekkel haladtunk egymás megismerésében, mígnem előkerült egy komolyabb fényképezőgép, amit nem csak nyomkodni kellett, hanem rengeteg gombjával, ezernyi állítási lehetőség adódott.

Attól kezdve kinyílt a világ egymás előtt. A különleges látásmód sok-sok érzést közvetített és érezhetően irányítható váltak a képek készítésén keresztül is gondolkodásunk „titkai”. A történet öt éve vált valósággá és a fotózás, mint eszköz az óta is meghatározó része lett pedagógiai munkámnak.

Pár hónapja a „felfedezés” olyan formát öltött, amiről nyugodtan állíthatom, hogy komoly lépést jelent a fotózás területén. Az Óbuda Fotóklub Egyesület segítségével, támogatásával létrehoztuk az Autista Fotós Csoportot. Fotós séták, külföldi út lehetősége, cirkuszi látogatásaink és stúdiófotózás után gyűlt és gyűlt a képanyag.

A Nikonnak köszönhetően a minősége is olyan lett a képeknek, hogy elkezdhettünk gondolkodni egy nagy kiállítás megvalósításában. Csapatunk, idő közben szépen gyarapodott és csatlakoztak hozzánk az Aura Egyesület fotósai is, akiket Csendes Péter fotóművész már régebb óta „igazgat”.

 

A MagNet Bank közösségi terei pedig az első hívó szóra „megnyíltak”. Az autista fotóművészeknek lehetősége lesz októberben a nagyközönségnek is bemutatni alkotásaikat. Külön köszönet Keleti Éva fotóművésznek a képek válogatásában nyújtott segítségért.

Többen voltunk a Fővárosi Nagycirkuszban is és reméljük, hogy a vírus miatti bezártság után tudunk még csodás előadásokon részt venni. Év végén itt is lesz lehetőségünk cirkuszi fotóinkkal bemutatkozni, mint ahogy a Premier Kultcafé is várja fotósainkat.

Az a húsz alkotó, aki a Magnet Bankban lehetőséget kap bemutatkozni, megérdemli, hogy szerepeljen az írás végén a neve, a képeivel egyetemben. A jövő pedig, reményeink szerint az, hogy bővülhetünk további tagokkal, akik számára örömet jelent a fotózás és képeiken keresztül megmutatják nekünk az Ő csodás világukat.

Fotósaink: Antalfy Zalán, Bánfi Bence, Berczeli Zoltán, Blaskó Bence, Dénes Tamás, Hajas Éva, Háló Roland, Hanák József, Jambricska Anna, Kiss Orsi, Luci Gábor, Németh Yocó, Petrás Bence, Rajczy Mátyás, Somogyi Attila, Szatmári Barnabás, Szentannai Adrián, Szentannai Adrienn, Várady Lajos.

Szöveg: Koncz Dezső

 

 

 

 

 

There are 2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s