ELMÉLKEDÉS A SZIGETRŐL

Úgy indultam el sétámra, mintha csak egy hétköznapi látogatás lett volna az Óbudát méltán reprezentáló Szigetre. Sokszor, megszámlálhatatlanul sokszor, léptem a K-HÍD rozsdásodó szerkezetére, hullámosodni képes aszfaltjára, csodálni a Duna sodrását fentről, a pecásokat nézni a lemenő napsugarakban.

Voltam egyszer. talán kétszer is a tömegeket vonzó fesztiválon is, amely azért valamitől nem lett a szívem csücske, valószínűleg attól a szeméthegytől, amit egy-két nappal a zárás után találtam. Ami azonban kétség kívül a szívem közepébe talált, az a sziget-csücsök, amely ős fáival, kutyások kedvenc helyével, családok imádott pihenésével maga a HELY!

Nagyon jól esett, csak úgy leülni, nézni ki a fejemből és átélni azt a nyugalmat, amit ez a környezet áraszt magából. Kíváncsi lennék arra, hogy azok az emberek, aki arról döntöttek, hogy itt ezer fa kivágásával, betonozásokkal épül valami olyan, ami megszünteti az itteni élővilágot, átélték- e valaha hasonlót, tisztában vannak-e döntésük súlyával?

No, de lépjünk tovább az emlékekbe. Amikor izgalmas fotós helyszínt kerestem magamnak, nagy zöld területtel, hatalmas terekkel, izgalmas fákkal teli „bujkálós” képhez, adott volt szinte az egész sziget. Öröm volt látni a boldog kutyákat, féktelen rohanással és a sétáló bottal túrázó szép korú hölgyeket, urakat csapatosan, jókat beszélgetve róni a kilométereket. Mindezt Budapest legsűrűbben lakott területétől alig pár méterre.

Persze, hogy értékes a terület. Nagyon is az! Belegondolni is rettenet, hogy eljöhet az az idő, amikor a fű helyén betoncsíkok szabdalják a rétet és eltűnik a madárcsicsergés, amelynek a helyét benzingőzt okádó autóhegyek veszik át.

Természetesen akkor már valószínűleg nem lehet szabadon bejutni az Óbuda Szigetre, mert sorompóval ellátott kártyarendszerrel oda csak az illetékesek léphetnének be. Védeni kell az értékes magántulajdont. Állítják, nincs konkrét terv. Sejthető, hogy ez nem igaz. Azt, hogy vízi centrum kerüljön ide, senki nem vonja kétségbe. Ideális a hely ebből a szempontból, de sejthető, hogy a háttérben sok minden más is áll. Amint az már többször elhangzott, lakópark is kerülne a zöld terület helyére.

Az irdatlan gátrendszer elképzelése, átgondolatlan pusztítást okozva, gondolom, inkább a fizetőképes „betelepülőket” lenne hivatott megvédeni. Mozdultak is a civilek, kutyások, kerékpárosok, de még a pártok is, hogy a gátat ők szabják a rombolás útjába. Az első megmozdulást a kutyások szervezték és jöttek is szép számmal, demonstrálva azt, hogy mennyire káros már maga az ötlet is.

Gyanítom, nem ez volt az utolsó ilyen akció. Csak szólok, a cérna könnyen elszakadhat….

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s