FÉNYRE NYÍLÓ TULIPÁNOK

A kaland kezdetét veszi, amint kinyílik az ajtó. Növény-kódok, monokróm prizma testben rejtőzködő szivárvány. Élő varázslat. Olykor-olykor megcsillan az utca embere, vagy a tér olyan szegmense, amit ebből a szögből látni szinte lehetetlen. És mégsem az. Világok bomlanak ki egy-egy üvegben, és világok motívumai járják ritmusban a falakat.

Konkrét tartalom a konkrét kifejezés látszatán túl. A fantáziát felszabadító, a szabad asszociációk végtelen lehetőségét kínáló szín-és formaerdő.

Az illúziókkal és játékkal övezett térben mégis rendet találhat, aki rendet keres- az ajtó kinyílik és kezdetét veszi a kaland.

A Pécs belvárosában működő Zsdrál Design & Art tavasszal nyitotta meg második kiállítását Lantos Ferenc festőművész és Botos Péter szobrászművész munkáiból.

A galéria missziója, hogy a magas művészettel egyenértékűként képviseljen többnyire iparművészetbe sorolt műfajokat, valamint, hogy értékes, pécsi kötődésű képzőművészeket mutasson be a közönségnek.

Az alkotók változatos módon kapcsolódnak a városhoz; van, aki itt él, itt tanít, vagy szellemiségében köthető egy pécsi mesterhez, például Lantos Ferenchez.

Jelen kiállítást az utóbbi szempont indokolta, hiszen mindkét művész, a maga könnyed, játékos, mégis szinte tudományos alaposságú munkáival a geometrián keresztül fejezi ki gondolatait, érzéseit- mindezt téve számtalan formában, amitől a tárlat műfajilag is vegyessé válik; Botos Péter lenyűgöző üvegszobrai mellett Lantos Ferenc festményei, zománc-és textilmunkái, objektjei hordozzák az emblematikus motívumokat.

A tárlat május 12-én nyitott- mivel az eredeti, márciusi nyitás tervét keresztülhúzta a járványhelyzet-, azóta viszont sokan voltak kíváncsiak a pécsi iskolaalapító mester és a világszinten is elismert üvegművész kettősére.

Ez a válogatás tekinthető akár két életmű-kiállításnak is egyben, hiszen elmondható, hogy Botos Péter műveinek kb. a 60%-a megtalálható benne, Lantos Ferenctől pedig minden alkotói korszakából láthatunk munkákat, egészen a korai, figurális portréktól és balatoni akvarellektől élete utolsó festményéig.

Végighaladva a kiállításon így megismerhetjük egy szellemiségében sokakat inspiráló művész gazdag életművét, és láthatjuk, hogyan lép kapcsolatba egy új médiummal, hogy azzal kommunikálva új dimenziót alkosson.
Az üvegmunkák különlegessége, hogy egy külső tényező, a fény bevonása is segít minket az értelmezésben; a fény különböző utakat jár be, különböző módokon törik meg a tárgyban, különböző fényhatásokat eredményez, ami önmagában is nagyon izgalmas.

A befogadó is részese ennek a játéknak, ahogyan megpróbálja felfedezni az üveg különböző szegmenseit, körbejárva, körbetáncolva a szobrokat.

Legyen szó egy anyag tulajdonságainak ismeretéről, vagy különböző formakapcsolatok kutatásáról, mindkét művész munkája racionális alapokból építkezik, melyre mégis egyfajta vizuális kalandozásként tekintenek- ahogy Lantos is tette, akinek célja egy sajátos vizuális nyelv megteremtése volt. Hitte, hogy ha megfelelő színekkel és formákkal vesszük körül magunkat, az- megjelenve a hétköznapi életünkben- magasabb életminőséget eredményez.

Szemlélete a különböző művészeti ágakat nem szétválasztja, hanem együtt működteti azokat, így a képzőművészet, az iparművészet és a design egységet alkot- akár az itt kiállított munkák.

A galéria három termét izgalmas harmóniában töltik meg ezek a műalkotások, és néhol az utcáról beszűrődő fény szivárványt rajzol a falakra, ahogyan áthalad Botos üvegszobrain. A magas minőség, az elegancia, és a geometria alapos ismerete árulkodik a tárgyakról, melyek mintha a Lantos-művek térbeli folytatásai lennének. Az egymásra válaszolgató formák, a vibráló színek, és a néző fantáziáját is próbára tévő üveg-terek épp úgy teszik a tárlatot játékossá, mint végtelenül letisztult élménnyé- ahol a mindenkori cél a rend megtalálása.

A szervezők reménye, hogy sokakat megérint ez a varázslat, ami által gazdagabban léphetünk tovább… és, hogy a kaland nem múlik el az ajtón túl sem.

Szöveg: Illés Anett  Kép: Illés Anett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s