JÓNYER 70!

A sportfotózás igazából tizennyolc éves korom körül kezdett érdekelni. Valószínűleg leginkább a labdarúgás izgatott, mert olyan focistákat lehetett a pályán látni abban az időben, akiket a világ legjobbjai között jegyeztek. A többi sportág megörökítése is érdekelt, s ez annál is inkább fontos volt számomra, mert komolyan készültem sportfotóssá válni.

Az első jó hírek az asztaliteniszről Nagojából érkeztek. Világbajnok lett a Jónyer-Klampár férfi páros. Ez természetesen szenzációnak számított a sportág életében, mert már 1971-ben is távol keleti uralom volt a jellemző, amelyet európai játékosok alig-alig tudtak megtörni.

A sikerre még egy lapáttal rátettek 1975-ben a srácok, mert Pista Gergellyel az oldalán nyert és egyéniben sem tudta megállítani senki. Na, ez már nem semmi, gondoltam és ellátogattam egy edzésre, képeket készíteni. Klampárt találtam ott a legendák közül.  Leültem és fotóztam, főleg a jellegzetes „Klampár szerva” mozdulatot.

A fotó jól sikerült és el is került az Európai Sportfotó Szalonra, ahol díjat nyert egyetlen hazai fotósként szerepelve a mezőnyben, majd bejárta a világot. A csoda pedig ebben az évben nem ez volt, hanem az, hogy a Jónyer-Klampár-Gergely összetételű magyar válogatott szinte ellenszélben legyőzte a döntőben a verhetetlennek hitt Kínai válogatott.  1979. Phenjan.

Eltelt jó pár év az óta és mindhárom világklasszis maradt az asztalok mellett edzőként, hasznos tanácsokkal ellátva az ifjakat. Jónyer Pista lett először „hetvenkedő” és ezt méltó módon meg is köszöntötték a sportág szinte minden jelentős képviselőjének jelenlétében.

A beszédek, ajándékok mellett természetesen nem maradhatott el kis ütögetés, először a legfiatalabbakkal, majd a válogatott tagjaival, végül a volt csapattársakkal. Gergely Gábor fogalmazott úgy köszöntőjében, hogy maradjon még sokáig Jónyer István a zöld asztalok világában, mert annyit, mint Ő senki nem tud segíteni az asztalitenisznek.

Kép és szöveg: Koncz Dezső

 

There is one comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s